Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, amână sancțiunile e-TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit cu noi clarificări după ce a primit un val de critici din partea mediului de afaceri.

Marcel Boloș a făcut anunțul pe pagina de Facebook și a anunțat că până anul următor nu vor exista sancțiuni. Miercuri, 26 iunie, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, unde au fost convenite o serie de modificări în ceea ce privește decontul de TVA precompletat.

Printr-o postare pe Facebook, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a explicat cum stau lucrurile de fapt și a menționat că până în 2025 nu vor exista sancțiuni.

„În ceea ce privește comunicarea cu dumneavoastră, deși este evident că nu am reușit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a fost consultat și invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru și a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat și a machetei de formular electronic.

Cu toate acestea, suntem dedicați să adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care am convenit următoarele:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

În continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.

De asemenea, în urma mesajelor primite din partea dumneavoastră, aș vrea să mai clarific următoarele:

Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.

Vă mulțumesc pentru contribuția și răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozincă, fiind o problemă cu implicații profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor și a funcționării corecte a sistemului fiscal și economic în ansamblu”, a scris Marcel Boloș pe o rețea socială. „, a scris acesta pe Facebook.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.