Vești proaste pentru românii cu rate la bănci. Euro va trece de cinci lei în acest an!

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0605 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 5,45%, în scădere de la 5,73% în exerciţiul anterior.

Datele colectate de CFA în luna mai 2024 mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 88% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0130 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a crescut uşor în luna mai, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 47,4 puncte. Această situaţie s-a datorat majorări cu 1,1 puncte a componentei de condiţii curente a indicatorului.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 6%, în creştere de la 5,7% faţă de exerciţiul anterior, în timp ce anticipaţiile de creştere economică s-au menţinut constante, la valoarea de 1,9%.

„Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipatiile atât în ceea ce priveşte rata inflaţiei, cât şi ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflaţiei către ţintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,71% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţi, 42% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce tot 42% anticipează o stabilitate a preţurilor, iar restul de 16% o majorare. De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% consideră că acestea sunt corect evaluate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.