„Fapte, nu vorbe”, la Ministerul Enegiei. Sebastian Burduja și-a prezentat bilanțul la un an de mandat!

Strategia Energetică a României ar putea intra în avizare interministerială în jurul datei de 15 iulie, iar în decursul a 30 de zile să o avem aprobată, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„După foarte mulţi ani la nivel legislativ, ne-am asumat să avem o Strategie Energetică a României, lucru pe care l-am început. Ea este în consultare publică şi avem săptămâna aceasta o sesiune de dezbatere. Ne dorim ca, undeva în jurul datei de 15 iulie, să avansăm cu avizarea interministerială şi în decursul a 30 de zile să avem Strategia Energetică aprobată. În paralel cu acest feedback pe care îl avem, suntem în discuţii cu Comisia Europeană pe Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice şi ne dorim să finalizăm cât mai rapid şi Strategia şi PNIESC0-ul să avem ordine în partea de viziune, de strategie pentru Sistemul Energetic Naţional. Mecanismul contractelor pentru diferenţă este bineînţeles şi un jalon în PNRR, parte din Reforma 1, o schemă finanţată în premieră europeană de România din Fondul pentru modernizare cu trei miliarde de euro şi unde ne pregătim de lansarea procedurilor de licitaţie pentru prima rundă anul acesta, urmând a doua pentru anul viitor. În total. vor fi 5.000 de megawaţi solari şi eolian”, a spus Burduja.

Ministrul a făcut referire şi la Legea eoliană offshore, pe marginea căreia un studiu se află în derulare, cu termen de finalizare anul 2025.

„Legea eoliană offshore este o lege foarte aşteptată, probabil cea mai importantă pentru sectorul energetic din ultimii mulţi ani de zile. Ea a fost promovată de preşedinte, iar ministerul, în acest moment este în plin proces de derulare a acelui studiu care are termen mijlocul anului 2025, dacă nu greşesc, prin care vom defini exact acele „go to areas”, zone unde se pot construi centrale eoliene în Marea Neagră, încadrând-un astfel în calendarul de 2031-2032 pentru primii megawaţi produşi prin centrale eoliene în Marea Neagră. Am lansat, de asemenea, demersul privitor la comunităţile de energie – Energy Communities – aflat în etapa de consultare. S-a format un grup de lucru. Cred că săptămâna asta e a doua reuniune a grupului de lucru şi ne dorim aici să venim cu intervenţii legislative în perioada următoare ca să permitem utilizare acestui instrument. În ultimul rând, am eliminat taxa pe soare pentru că am spus de la bun început că este important să susţinem consumatorii şi să ne asigurăm confortul că nici măcar în 2026, aşa cum prevede ca posibilitate Comisia europeană, nu vom aplica această taxă pe soare”, a mai spus ministrul Burduja.

Proiectul Neptun Deep este în grafic, iar dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie ne dorim să avem primele foraje până la finalul acestui an, a completat ministrul Energiei.

„Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele. Din datele pe care le avem, practic, aproape toate contractele sunt semnate în acest moment şi ne dorim să avem primele foraje acolo până la finalul acestui an, dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie”, a precizat Burduja.

Ministrul Energiei a menţionat şi alte proiecte majore din programul nuclear al Ministerului Energiei, respectiv construirea Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă.

În ceea ce priveşte retehnologizarea Unităţii 1, Burduja a anunţat că s-a semnat contractul de project management, urmând ca în 6-8 luni să fie semnat contractul mare, iar calendarul pentru modernizare/retehnologizare este în 2027-2029.

„S-a dat drumul şi la lucrarea de la instalaţia de detritiere, o investiţie implementată de partenerii din Coreea de Sud, a treia din lume, prima din Europa, o investiţie în sectorul nuclear, dar şi cu o nuanţă de verde şi pe care, de asemenea, dorim să o ţinem în grafic”, a spus el.

Astfel, a fost semnat un memorandum de înţelegere cu Coreea de Sud pentru instalaţia de detritiere, dar este posibil şi „un rol şi la Unităţile 3 şi 4 şi bineînţeles la proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni”.

„Aici s-a încheiat faza întâi de prefezabilitate, urmează faza a doua de fezabilitate, detaliu şi structura financiară a proiectului de la Doiceşti. Suntem într-o corespondenţă cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi, dacă totul merge bine la AGA din 18 iulie, veţi vedea decizii privitoare la acest proiect”, a susţinut şeful de la Energie.

În privința Coridorul Verde, respectiv cablul în curent continuu din Azerbaidjan-Georgia pe sub Marea Neagră în România-Ungaria, Sebastian Burduja a subliniat că acest proiect se află la etapa studiului de fezabilitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.