Legătura dintre 8 miliarde euro TVA necolectat și emisiile de CO2

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în 2021, statele membre au pierdut în jur de 61 de miliarde de euro din TVA necolectat, dintre care peste 8 miliarde doar în România. Țara noastră s-a clasat astfel pe locul trei în rândul statelor europene din punct de vedere al necolectării TVA, respectiv al diferenței dintre veniturile din TVA prognozate și cele realizate efectiv.

În acest context, după ce România a introdus de la 1 ianuarie 2024 e-factura – factura electronică obligatorie inter-firme, compania InfoCert din Italia, parte a grupului Tinexta, a lansat în țara noastră soluția „Legalinvoice”, dedicată persoanelor fizice autorizate, dar și întreprinderilor mici și mijlocii și disponibilă în trei versiuni diferite: Legalinvoice Go!, Legalinvoice Start și Legalinvoce Extra.

Facturarea electronică a devenit acum una dintre principalele tendințe de reglementare în Europa și nu numai” – a declarat Danilo Cattaneo, CEO și Director General InfoCert – grup Tinexta. „Din ce în ce mai multe țări, de fapt, introduc facturarea electronică obligatorie, în special pentru companii și persoane fizice autorizate. Această tendință de neoprit ne va permite să ne extindem dincolo de perimetrul european. În special, în ceea ce privește România, – adaugă Cattaneo – lucrăm de ceva timp la proiecte mari pentru companii multinaționale, propunând soluția noastră dedicată „Legalinvoice Hub”, care poate fi integrată cu sistemele ERP ale clienților și conectată direct cu platforma ANAF. Acum, a sosit momentul să aducem soluțiile noastre simple și fiabile pentru piața de masă pe această nouă piață în plină expansiune”.

Facturarea electronică generează și avantaje în ceea ce privește eficiența operațională, controlul fluxului, eliminarea costurilor și riscurilor legate de trimiterea și stocarea documentelor pe hârtie. Contribuția la sustenabilitatea mediului este semnificativă: în Italia, de exemplu, InfoCert a gestionat procesele de facturare electronică a peste 61.000 de întreprinderi, ceea ce a însemnat un volum de 186 de milioane de facturi electronice înregistrate prin intermediul soluției Legalinvoice, în 2023, ceea ce scutit de la tăiere aproximativ un milion de copaci și a redus cu 8.000 de tone de CO2 impactul asupra mediului înconjurător – echivalent cu emisiile de CO2 produse de aproape 6.500 autoturisme de mic litraj, dacă ar merge 10.000 de km fiecare, pe an.

 Cum funcționează Legalinvoice

Cu Legalinvoice este posibil să gestionezi întregul ciclu de facturare, atât activ, cât și pasiv, de pe o singură platformă web, dar și procese care pot fi colaterale (de exemplu generarea de documente precum deviz, facturi pro forma etc.), respectiv gestionarea plăților, gestionarea evidențelor furnizorilor etc.

Legalinvoice este, așadar, o soluție ușor de utilizat, care vă permite să gestionați toți acești pași într-un mod integrat, precum și să fiți conectat la ANAF și cu sistemul SPV (Spațiu Privat Virtual). În plus, nu sunt necesare alte integrări tehnologice sau tehnologii speciale pentru a accesa platforma web.

În același timp, InfoCert oferă și alte servicii precum semnătura digitală (în Italia, de exemplu, este folosită în facturarea electronică, înainte de trimiterea facturii) și arhivarea electronică pentru perioade lungi de timp.

InfoCert, Tinexta Group, este cea mai mare Autoritate Europeană de Certificare, activă în peste șaizeci de țări. Compania oferă servicii de digitizare a proceselor, Onboarding digital, eDelivery (PEC), semnătură digitală și conservare a documentelor digitale și este manager acreditat AgID de identitate digitală în cadrul SPID (Public System for Digital Identity Management). InfoCert investește semnificativ în cercetare, dezvoltare și calitate: deține peste douăzeci de brevete, în timp ce certificările de calitate ISO 9001, 27001 și 20000 demonstrează angajamentul său față de cele mai înalte niveluri în furnizarea de servicii și managementul securității. Sistemul de management al securității informațiilor InfoCert este certificat ISO/IEC 27001:2013 pentru activitățile EA:33-35. InfoCert este un lider european în oferirea de servicii Digital Trust care respectă pe deplin cerințele Regulamentului eIDAS (Regulamentul UE 910/2014) și standardele ETSI EN 319 401 și își propune să crească din ce în ce mai mult la nivel internațional și prin achiziții: deține 100% din CertEurope, cea mai mare Autoritate de Certificare din Franța, 51% din Camerfirma, una dintre principalele autorități de certificare spaniole, 16,7% din Authada, un furnizor de identități german de ultimă generație, 65% din Ascertia, o companie britanică printre liderii de pe piața de soluții criptografice și de semnătură digitală. În cele din urmă, InfoCert deține 80% din acțiunile Sixtema SpA, partenerul tehnologic al lumii CNA, care oferă soluții tehnologice și servicii de consultanță IMM-urilor, asociațiilor comerciale, intermediarilor financiari, firmelor și organizațiilor profesionale.

TINEXTA SpA

Tinexta este un grup industrial care oferă soluții inovatoare pentru transformarea digitală și creșterea companiilor, profesioniștilor și instituțiilor. Listată pe Euronext STAR Milan (MIC: MTAA), este inclusă în indicele European Tech Leader ca o companie de tehnologie cu o creștere mare. Cu sediul în Italia și prezent în 12 țări din Europa până în America Latină, cu peste 2.500 de angajați, Tinexta este activă în sectoarele strategice Digital Trust, Cyber ​​Security și Business Inovation.

La 31 decembrie 2023, Grupul a raportat venituri consolidate de 395,8 milioane EUR, EBITDA ajustat de 103,0 milioane EUR și profit net de 69,9 milioane EUR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.