NATO, în alertă maximă. China își aduce militarii la granițele Uniunii Europene!

Militari chinezi au aterizat sâmbătă în Belarus unde vor participa la manevre comune împotriva terorismului care ar urma să se desfăşoare în perioada 8-19 iulie, a anunţat Ministerul Apărării belarus pe canalul său de Telegram, informează dpa.

„Antrenamentele comune vor contribui la un schimb de experienţă, vor îmbunătăţi cooperarea între unităţi belaruse şi chineze şi vor pune bazele unor viitoare evoluţii în relaţiile belaruso-chineze în sfera pregătirii comune a trupelor”, a adăugat instituţia belarusă.

Ministerul belarus nu a furnizat detalii în legătură cu modul de desfăşurare a manevrelor şi nici nu se ştie câţi militari chinezi sunt implicaţi.  Fotografii publicate de Ministerul Apărării belarus arată un avion cargo chinez capabil să transporte sute de soldaţi.

Ministerul Apărării de la Beijing a confirmat duminică informaţia, precizând că manevrele vor avea loc la jumătatea lunii iulie lângă Brest, potrivit Xinhua.

Ministerul chinez a menţionat că instruirea, care este în conformitate cu planul din acest an şi cu un acord reciproc între cele două ţări, se va concentra pe operaţiunile de combatere a terorismului.

Prin intermediul unor exerciţii de antrenament cu echipe mixte, soldaţii din ambele ţări vor desfăşura în comun operaţiuni de salvare a ostaticilor şi misiuni de combatere a terorismului, a anunţat ministerul chinez.

Tensiunile sunt în creştere între Belarus şi Occident, în special în ceea ce priveşte Ucraina, şi recent s-au deteriorat şi mai mult. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko descrie în mod repetat Occidentul ca prezentând o ameninţare pentru ţara sa. Totodată, Lukaşenko este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a autorizat Moscova să staţioneze arme nucleare tactice pe teritoriul ţării sale.

De asemenea, Belarusul şi-a suplimentat recent trupele la graniţa cu Ucraina, invocând provocări din partea ţării vecine.

La rândul său, Kievul a declarat că se simte ameninţat de Minsk, nu în ultimul rând din cauza faptului că trupele ruse care au invadat Ucraina în februarie 2022 au venit şi de pe teritoriul belarus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.