Eurodeputatul Maria Grapini solicită Comisiei Europene să adopte măsuri ferme împotriva speculei la prețurile alimentelor: “Este nevoie de susținerea producătorilor și eliminarea speculei!”

Aflată la cel de-al treilea mandat de europarlamentar, Maria Grapini, a ales să fie membră a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European. În contextul în care a susținut și continuă să susțină rezolvarea problemelor cu care se confrunta fermierii și IMM-urile, eurodeputatul Grapini va prelua, și în noul mandat, problemele ridicate, anii anteriori, comisarului pe agricultură!

Astfel, Maria Grapini este decisă să ceară, tranșant, ca și în precentul mandat, Comisiei Europene sa ia masuri concrete împotriva speculei la prețurile alimentelor și, împreună cu statele membre, să susțină producătorii, fermierii și IMM-urile!

“Este nevoie de susținerea producătorilor și eliminarea speculei!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

De altfel, în mandatul recent încheiat, Maria Grapini a avut numeroase intevenții în plenul PE de la Bruxelles și Strasbourg, în cadrul cărora a taxat dur explozia prețurilor la alimente, dar și lipsa soluțiilor de susținere a agriculturii europene.

Concret, în acest an, Maria Grapini a cerut Comisiei Europene, la Strasbourg, în cadrul unei intervenții ferme în plenul PE, să adopte măsuri ferme împotriva speculei la prețurile alimentelor, pentru a se putea stopa creșterea acestora și, implicit, distrugerea agriculturii europene.

“Discutăm despre inflația prețurilor la alimente. Domnule comisar, ați venit și ne-ați spus o poveste. Nu s-a întâmplat, în realitate, nimic bun pentru cetățeni. Vorbim de cauze, cauze profunde. Știți care este principala cauză? Vă spun eu: specula. Pentru că fermierul vinde grâul cu mai puțini bani, dar pâinea este mai scumpă pe raft! Fermierul vinde cu mai puțini bani laptele, dar produsele lactate, pe raft, sunt mai scumpe! De ce s-a ajuns la această situație? Pentru că nu se intervine în cazul celor care fac speculă! Și cine sunt cei care fac aceste lucruri? Vă spun eu: hypermarketurile!”, a precizat eurodeputatul Grapini, în prezența comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Potrivit Mariei Grapini, un mic producător nu poate să-și impună punctul de vedere în fața acestor coloși!

De asemenea, eurodeputatul a punctat că nu s-a făcut nimic, la nivelul UE, în privința inputurilor, a prețurilor la combustibil sau energie, care să îi ajute pe fermieri.

“Dacă vrem, domnule comisar, să salvăm agricultura europeană și să nu mai moară oamenii de foame, atunci vă spun, privind rezultatele, că nu vă pasă de oameni! Zeci de milioane de oameni nu mai au ce mânca, nu-și mai permit, din salariile și pensiile primite, să-și cumpere produsele necesare, la prețurile despre care vorbim astăzi. Nu ați prezentat, aici, nicio măsură concretă de redresare a situației și de salvare a agriculturii europene!”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.