Ceaiul miraculos care vindecă bolile ficatului
Mulți oameni din întreaga lume trăiesc cu afecțiuni hepatice, printre care ciroza, boala ficatului gras nealcoolic, boala ficatului alcoolic, cancerul hepatic, insuficiența hepatică și hepatita.
În fiecare an, bolile ficatului sunt responsabile de aproape 2 milioane de decese la nivel mondial, transmite Healthline. Factorii de risc pentru bolile hepatice includ consumul excesiv de alcool, nivelul ridicat de zahăr din sânge, obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de trigliceride și colesterol, și multe altele.
Bolile hepatice sunt tratate în mai multe moduri, inclusiv prin medicamente, terapie nutrițională, schimbarea stilului de viață și chiar transplant hepatic.
În plus față de tratamentele standard, multe persoane apelează la terapii alternative, inclusiv suplimente pe bază de plante, în speranța de a-și îmbunătăți și proteja sănătatea ficatului. Aproximativ 65% dintre persoanele din Statele Unite și Europa cu afecțiuni hepatice iau suplimente pe bază de plante.
Cel mai bun ceai pentru tratarea ficatului este considerat cel de ciulin de lapte (armurariu). Ciulinul de lapte este utilizat de peste 2.000 de ani pentru a trata afecțiunile căilor biliare și ale ficatului, iar cercetările arată că ar putea avea proprietăți de protecție a ficatului.
S-a sugerat că silimarina, substanță extrasă din această plantă, are efecte antioxidante puternice și poate ajuta la promovarea regenerării celulelor hepatice, la reducerea inflamației și poate fi benefică pentru cei cu boli hepatice. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe oameni au fost contradictorii.
De exemplu, unele studii au arătat că administrarea unui supliment de silimarină poate ajuta la protejarea împotriva progresiei bolii hepatice, la prelungirea vieții la persoanele cu ciroză alcoolică și la îmbunătățirea calității generale a vieții la persoanele cu boli hepatice.
Totuși, alte studii indică faptul că silimarina nu este mai eficientă decât tratamentele placebo, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare. În ciuda discrepanțelor subtile, silimarina este considerată sigură și nu a fost asociată cu efecte secundare adverse, chiar și atunci când este utilizată în doze mari.