Va fi Ungaria exclusă din Spațiul Schengen?

Ungaria riscă să fie exclusă din spațiul Schengen din cauza unei decizii controversate de a relaxa restricțiile privind vizele pentru cetățenii din Rusia și Belarus. Această mișcare a guvernului de la Budapesta a provocat o reacție puternică în Parlamentul European, unde mai mulți eurodeputați, inclusiv personalități importante precum cehoaica Danusha Nerudova și lituanianul Pietras Austryavichyus, au inițiat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să investigheze situația.

Parlamentarii avertizează că relaxarea vizelor de către Ungaria poate compromite securitatea spațiului Schengen și au sugerat măsuri drastice, inclusiv reintroducerea controalelor la frontierele maghiare sau impunerea unui regim de vize pentru cetățenii unguri. Până acum, aproximativ 70 de eurodeputați au semnat această scrisoare, scrie politico.eu.

Decizia Ungariei a fost luată la începutul lunii iulie, concomitent cu preluarea președinției semestriale a Consiliului UE de către Ungaria și vizita premierului Viktor Orban la Moscova. Acest pas este perceput ca o provocare în contextul relațiilor deja tensionate dintre Ungaria și partenerii săi occidentali, mai ales în urma sancțiunilor impuse de SUA împotriva unor oficiali ai Băncii Internaționale de Investiții, o instituție controlată de Rusia și situată la Budapesta.

Vizita lui Viktor Orban la Moscova, unde a discutat cu președintele rus Vladimir Putin despre un posibil acord de pace în Ucraina, a amplificat tensiunile, fiind considerată o inițiativă unilaterală care a stârnit nemulțumirea aliaților europeni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.