Maria Grapini a militat, în plenul PE și comisia LIBE, pentru o reglementară clară a politicii pentru migrație. Eurodeputatul a cerut o protejare mai eficientă a frontierelor!
Europarlamentarul Maria Grapini a avertizat, în numeroase intervenții în plenul PE de la Strasbourg și Bruxelles, în privința consecințelor migrației ilegale.
“Prima care a greșit, în această problemă, a fost doamna Merkel, pe atunci cancelar al Germaniei. Astăzi avem date precise, alarmante, în privința migrației ilegale. De zece ani de când sunt europarlamentar am spus de nenumărate ori că nu poți să dai, mai întâi, drumul la migranți și după aceea să te chinui să reglementezi problema. Acum am făcut modificări privind migrația și se spune foarte clar că toți cei care sunt migranți ilegal trebuie returnați, imediat, în țara de origine!”, a precizat eurodeputatul Grapini.
Potrivit europarlamentarului, deși, astăzi, nu mai sunt puși la grămadă și migrantul economic și cel politic, reglementarea este tardivă.
Maria Grapini este convinsă că migranții care au ajuns ilegal pe teritoriul UE pot fi greu expulzați .
“Este foarte greu să-i culegi acum pe acei migranți și să îi expulzezi, dar este important măcar să stopezi afluxul”, a mai spus eurodeputatul.
De reamintit faptul că Maria Grapini a menționat, la finele anului trecut, în plenul PE de la Strasbourg, că politica pentru migrație trebuie să pună capăt traficului de persoane, să asigure măsuri de ajutorare a cetățenilor în propria țară, a celor care doresc să emigreze din motive economice, dar să asigure, totodată, și siguranța cetățenilor europeni la ei acasă.
“Toate discuțiile purtate, aici, pe problema migrației reprezintă un exemplu clar că niciodată nu trebuie să iei decizii înainte de a reglementa. În momentul în care doamna cancelar Merkel a luat decizia de „a da drumul la migrație” fără a avea, însă, și reglementările necesare pentru a o ține sub control, am ajuns la situația alarmantă de a avea în Europa sute de mii de migranți fără a le asigura, însă, și ceea ce le trebuie!”, a punctat eurodeputatul Grapini.
În context, Maria Grapini a precizat, la acea dată, că a venit momentul să avem un pact pe migrație care să reglementeze și explice clar ce înseamnă migrația legală, dar să ofere și pârghiile necesare pentru a pune capăt flagelului traficului de persoane.
„Noi avem Casa Uniunii Europene, însă trebuie să știm clar câți migranți putem primi, cum îi putem primi și atunci când migrația este ilegală trebuie să o respingem. Pentru că solidaritatea trebuie să meargă la pachet cu securitatea cetățenilor europeni. Așa consider că trebuie să reglementăm și sper că, în sfârșit, Consiliul European va da drumul la acest pachet, atât de necesar, de reglementare a migrației”, a mai spus europarlamentarul Grapini.
Maria Grapini nu a ezitat să critice dur Uniunea Europeană în contextul în care nu a reglementat corespunzător migrația și regimul de azil.
Eurodeputatul a avut intervenții ferme și în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), unde a cerut creșterea finanțării la nivel de Uniune Europeană a instituțiilor abilitate (Europol, Frontex etc), pentru o protejare mai eficientă a frontierelor!
Potrivit Mariei Grapini, deși trebuie să fim solidari cu migranții care, spre exemplu, fug din calea războiului sau care vor să vină în UE în urma problemelor economice și a sărăciei, trebuie ca aceștia să fie verificați mult mai bine la intrarea în Spațiul Uniunii Europene.
Mai mult, Maria Grapini a avertizat, tot anul trecut, în plenul PE de la Strasbourg, că politica pentru migrație trebuie să pună capăt traficului de persoane, să asigure măsuri de ajutorare a cetățenilor în propria țară, a celor care doresc să emigreze din motive economice, dar să asigure, totodată, și siguranța cetățenilor europeni la ei acasă.
În context, europarlamentarul menționa, atunci, că a venit momentul să avem un pact pe migrație care să reglementeze și explice clar ce înseamnă migrația legală, dar să ofere și pârghiile necesare pentru a pune capăt flagelului traficului de persoane.