Noi avertizări de cod portocaliu și galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineață, mai multe avertizări cod galben și portocaliu de caniculă și a anunțat temperaturi sufocante de până la 40 de grade. Marți și miercuri este în vigoare un cod portocaliu în județe din sud-vestul țării.

„Valul de căldură se va menţine, astfel încât va fi disconfort termic ridicat şi caniculă în Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul şi sud-estul Transilvaniei, Maramureş, precum şi cea mai mare parte a Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade. Notă: în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării”, transmit meteorologii.

Val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat sunt prognozate marţi în sudul Banatului, nordul şi centrul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Muntenie, fiind amisă avertizare cod portocaliu.

„Valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. În sudul Banatului, nordul şi centrul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general, temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade şi minimele de 18…23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează meteorologii.

În judeţele Timiş şi Arad valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv, acestea aflându-se sub avertizare cod roşu.

„Temperaturile maxime vor fi în jurul a 38 de grade. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele, de 18…23 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.