Accesul părinților în unitățile de învățământ, reglementat strict prin Legea Educației și Regulamentul cadru!

Legea Educatiei si ROFUIP 2024 prevăd reguli clare cu privire la accesul elevilor la educație, dar și referitoare la accesul părinților în școală.

Accesul parintilor in scoala este strict reglementat prin Legea Educației și prin Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitari regulamentele in vigoare. Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că accesul parintilor in scoli este permis in concordanta cu procedura de acces prevazuta in regulamentul unitatii de invatamant, daca:

– desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;

– depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;

– participa la actiuni organizate de parinti, aprobate de conducerea unitatii de invatamant;

Aceeași lege mai arată că profesorii au dreptul la siguranta in exercitarea actului educational si nu pot fi perturbati in timpul desfasurarii activitatii didactice, potrivit portalinvatamant.ro. Singurele exceptii sunt interventiile autoritatilor din sistemul educational sau public, in situatii critice.

a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;

b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;

d) participa la intalnirile programate cu educatorul/educatoarea/ profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;

e) participa la actiuni organizate de asociatia de parinti;

f) in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare a unitatii.

(2) Consiliul de administratie are obligatia stabilirii procedurii de acces al parintilor/reprezentantilor legali in unitatile de invatamant”.

Prevederile incluse in Legea Educatiei si ROFUIP 2024 sunt completate de fiecare unitate de invatamant in parte, care are obligatia de a stabili procedura specifica de acces pentru parinti, ca de exemplu intrarea de acces, verificarea identitații de către portar și înregistrarea acestuia într-un registru de evidență, însoțirea acestuia în incinta școlii șamd.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.