Maria Grapini a cerut, în PE, medicamente pentru toți cetățenii. Eurodeputatul a atras atenția că sănătatea este prioritară: „Nu trebuie negociată, ci trebuie asigurată!”

Ca și în precedentele mandate, dreptul la sănătate va reprezenta o prioritate absolută pentru eurodeputatul Grapini și în al treilea mandat în Parlamentul European.

Concret, europarlamentarul Maria Grapini a cerut, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, medicamente pentru toți cetățenii. “Sănătatea este prioritate. Nu trebuie negociată, ci trebuie asigurată!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

“Sigur, discutăm o situație care ține de viața oamenilor. Hrana, apa și medicamentele asigură, până la urmă, viața oamenilor. Sunt de acord cu ce ați prezentat, doamnă comisar, dar întrebarea mea firească, ca membru al PE din 2014, este: De ce  facem abia acum, pentru prima dată, o listă a medicamentelor critice? Abia acum am aflat că sănătatea este o prioritate?”, a precizat Maria Grapini.

Deși a spus că este bine ca această listă esențială să fie făcută „chiar și acum”, eurodeputatul a reiterat necesitatea ca aceste stocuri de medicamente esențiale să ajungă la toți cetățenii, indiferent de statul membru din care fac parte.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a menționat că primește săptămânal petiții de la cetățenii români care se plâng de lipsa medicamentelor pentru epilepsie, pentru tiroidă și pentru cancer.

„Medicii din România sunt obligați, astfel, să aleagă cui dau un tratament și pe cine abandonează. Este cumplit ca un medic să decidă soarta unui bolnav din cauza penuriei de medicamente. Spuneați că au fost luate măsuri, dar realitatea arată că penuria de medicamente a crescut cu 60% (?!) Ce facem concret pentru a remedia această situație alarmantă? Să fie clar: lucrurile trebuie rezolvate acum și nu în viitor pentru că viața oamenilor nu așteaptă să le rezolvăm noi, mai târziu, problemele!”, a conchis europarlamentarul.

În cadrul unei alte intervenții, europarlamentarul Maria Grapini a militat, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, pentru protecția datelor personale, în ceea ce priveste starea de sănătate personală.

Potrivit eurodeputatului Grapini, digitalizarea în spațiul european nu trebuie să încalce drepturile personale și pe acela de a decide accesul la datele personale.

“Vreau să mă leg de exemplul pe care l-ați dat, și anume, dacă transmiterea de date nu ar trebui să se facă doar la solicitarea pacientului. Cum ne asigurăm, spre exemplu, că nu se transmit date personale despre noi, despre bolile pe care le avem, și la solicitarea, de exemplu, a unui angajator sau a unei instituții? Cum ne putem asigura că acest transfer de date se face doar la cererea pacientului?”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini.

În răspunsul său, comisarul Stella Kyriakides, a menționat că „noi suntem cei care vor decide nivelul de acces” la datele noastre.

„Nu cred că, prin aceste decizii, se va întâmpla ceva rău. Cred, de asemenea, că trebuie să ne gândim la situația bolilor rare, și anume, la suferința oamenilor au cancer. Noi le oferim tuturor o șansă să își îmbunătățească sistemul. Niciun sistem nu este perfect și niciun act juridic, nici măcar acesta, nu este bătut în cuie și îl putem modifica dacă situația o impune. Protecția datelor pesonale este importantă!”, a precizat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Revoltată de faptul că înaltul oficial european nu i-a răspuns punctual la întrebare, Maria Grapini a reacționat: “Nu mi-ați răspuns la întrebare. Vă spun că am citit foarte bine raportul și, în context, vă întreb încă o dată: cum putem să ne asigurăm, prin acest document, că nu se transmit date dacă pacientul nu cere acest lucru?”.

Situația gravă în care se găsesc bolnavii de cancer, preocupare maximă pentru Maria Grapini

Tot în precedentul mandat, eurodeputatul Grapini a tras, la Bruxelles, un nou semnal de alarmă privind situația gravă în care se găsesc bolnavii cronici de cancer. Eurodeputatul Grapini s-a declarat, la acea dată, revoltată de declarațiile hilare ale managerului Institului Oncologic din București care a spus că nu este o mare problemă  dacă tratamentul bolnavilor de cancer întârzie șapte-opt zile din cauza lipsei citostaticelor.

„Am spus foarte clar și răspicat, de mai multe ori, că statele membre au obligația de a asigura, la timp și în cantitatea necesară, toate medicamentele necesare tratamentelor bolnavilor cronici”, a precizat Maria Grapini, care i-a avertizat pe cei care conduc astăzi România că, în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută, avută la PE, cu comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, s-a subliniat foarte clar faptul că statele membre, implicit România, vor fi monitorizate foarte atent în privința rezolvarea asigurării tratamentului și asistenței sanitare pentru bolnavii de cancer.

Europarlamentarul a punctat, în context, că în condițiile în care România a ajuns, din nou, la coada Europei în privința asigurării medicamentelor pentru bolnavii de cancer, a trimis mai multe scrisori, în ultimii doi ani, factorilor competenți, pe tema lipsei medicamentelor, și în cazul altor tipuri de boli rare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.