UE ia în calcul interzicerea circulației, pe timp de noapte, a șoferilor începători cu o experiență mai mică de trei ani la volan!

Uniunea Europeană dezbate în Parlamentul European o lege privind interzicerea circulației, de la miezul nopții până la 6 dimineața, a celor ce au mai puțin de 3 ani de experiență la volan.

Specialiștii de la Bruxelles care se ocupă de siguranța rutieră propun modificarea legislației din Uniunea Europeană, pentru ca șoferii începători să nu mai poată conduce noaptea, între orele 00.00 și 06.00, conform informațiilor furnizate de cotidianul italian motorzoom.it.

Statisticile Uniunii Europene arată că șoferii care nu au obținut permisul de mult timp și circulă noaptea sunt implicați, adesea, în acccidente rutiere grave, astfel că se dorește introducerea unor interdicții comune tuturor țărilor membre.

Propunerea vine în contextul creșterii ratei deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană. Potrivit datelor Eurostat, în 2022 s-au înregistrat cu peste 700 de astfel de decese în plus față de anul 2021.

România este în vârful țărilor UE la nivelul ratei mortalității pe șosele, cu 85 de decese la 1 milion de locuitori, pe când media în Uniunea Europeană este de 42 de decese la 1 milion de locuitori, comparativ cu media mondială situată la peste 180 de decese la milion.

Comisia Europeană a arătat că în anul 2023 a fost înregistrată o stagnare în privința măsurilor ce au ca scop reducerea numărului de decese rutiere în țările membre ale Uniunii. Conform studiului, prea puține state membre sunt pe cale să îndeplinească obiectivele UE și ONU de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030.

Uniunea Europeană a adoptat și alte măsuri menite să îmbunătățească siguranța șoferilor și protecția mediului. De exemplu, dacă permisul unui șofer este suspendat într-o țară europeană, acesta nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.