6 activități de grup care promovează atât competiția, cât și cooperarea
Jocurile și activitățile de team building sunt o modalitate excelentă de a crea legături între colegii de birou și nu numai. Ele ajută la stabilirea unei mai bune conexiuni între participanții care sunt de aceeași parte a baricadei, promovând în același timp latura competitivă, întrucât fiecare echipă își dorește să câștige.
Seara, pasionații își pot demonstra priceperea la pariuri sportive beneficiind de Unibet cod bonus sau de o altă ofertă. Se pot destinde, astfel, după o zi de activități care promovează competiția și cooperarea precum:
1. Bastonul magic
Se formează două grupuri cu număr par de componenți, care stau față în față. Persoanele din fiecare grup ridică brațele și îndreaptă doar degetele arătătoare. Pe suportul astfel format se așază un băț lung care trebuie coborât ușor la pământ.
Degetul fiecăruia trebuie să rămână în contact cu bățul în orice moment în timpul provocării. Dacă bățul alunecă, grupul respectiv trebuie să o ia de la capăt. Atingerea sau sprijinirea lui cu alte degete este considerată trișat.
Pare o sarcină simplă, dar este o provocatoare destul de greu de dus la bun sfârșit. Cu cât grupul este mai deschis și responsabil colectiv, cu atât mai repede va obține succesul. Se întărește ideea că toată lumea este la fel de importantă, valoroasă și necesară pentru ca echipa să reușească.
2. „Puzzle troc”
Grupuri egale de 4 sau 5 persoane primesc câte un puzzle diferit care trebuie rezolvat cât mai repede. Între piesele fiecărui puzzle sunt piese din celelalte puzzle-uri, amestecate la întâmplare. Grupurilor li se explică faptul că alte echipe pot avea piesele de care au nevoie. Membrii trebuie să stabilească strategii, să atribuie roluri și să facă troc cu alte echipe pentru a obține mai întâi piesele de care au nevoie pentru a-și finaliza puzzle-ul.
Această activitate oferă o dublă provocare: în primul rând, puzzle-ul trebuie rezolvat într-o perioadă cât mai scurtă de timp. În al doilea rând, fiecare grup va trebui să convingă cealaltă echipă să facă schimbul necesar. Această activitate este recomandată pentru echipele de vânzări, fiind exersate abilitățile de negociere și planificarea strategică.
3. Gardul electric
În această activitate, este construit un „gard electric” pe care echipele trebuie să-l traverseze fără să-l atingă. Cu alte cuvinte, este legată o sfoară (sfoară, șiret de pantofi etc) de două scaune sau alte obiecte. Coarda este ridicată până la o anumită înălțime, iar echipa este poziționată de o parte a ei.
Pentru a ajunge în cealaltă parte, membrii trebuie să treacă peste, nu pe dedesubt, unul câte unul. De asemenea, trebuie să atingă un alt membru al grupului cu cel puțin o mână în orice moment. Participanții nu trebuie să intre în contact cu „gardul electric” în niciun moment. Dacă se încalcă o regulă, se ia de la capăt.
Această activitate necesită un grad ridicat de încredere și comunicare, și datorită solicitărilor de ordin fizic.
4. Desen în orb
„Blind Drawing” este o activitate de teambuilding care poate fi realizată în grupuri de 4-6. Fiecare echipă trebuie să numească un artist. Acesta primește materiale de desen și se orientează cu spatele către restul echipei, astfel încât să nu poată vedea grupul.
Grupul alege apoi un articol sau o imagine și trebuie să îi dea indicații „artistului” astfel încât acesta să deseneze în maxim 3 minute elementul ales. Ceilalți nu au voie îi spună care este obiectul, pot oferi doar descrieri indirecte.
Să spunem că echipa a ales o imagine cu o albină. Nu i se poate spune celui desemnat „desenează o albină”, dar pot da indicii precum „buzz”, „galben și negru”, „produce miere miere” etc. Artistul nu poate pune întrebări și trebuie să deseneze doar pe baza descrierilor.
Jocul îi face pe participanți să râdă și evidențiază cât de dificil poate fi să dai instrucțiuni și cât de important este să comunici clar.
5. Jocul posibilităților
Fiecare participant primește un obiect și trebuie să demonstreze o utilizare alternativă a acestuia. Se poate folosi orice, de la o minge de baschet sau pungă de plastic până la un capsator.
Participantul are la dispoziție un minut pentru găsi și miza metode de utilizare a obiectului respectiv. În acest timp, alții din grup trebuie să ghicească ce mimează. Fiecare persoană care ghicește corect utilizarea alternativă primește un punct. Odată ce minutul s-a încheiat, următoarea persoană va trece în fața grupului pentru a-și interpretat partea. Prin „Jocul Posibilităților” se scot în evidență creativitatea și capacitatea de a gândi rapid.
6. Petrecere dansantă
Dansul poate fi inconfortabil pentru persoanele care se feresc de atenție. Este una dintre cele mai eficiente și mai rapide modalități de a scoate pe cineva din zona de confort. „Dance Party” rezolvă această problemă punând până la patru participanți să danseze simultan.
Dansul în grup elimină presiunea și jena din dans, promovând competiția și energizând echipele. În plus, activitatea fizică poate ajuta la reducerea sentimentelor de stres și anxietate. Treptat, participanții nu se vor mai feri să danseze individual.