Totul despre bursa monoparentală. Ce modificări au fost aduse…

Noul an școlar a venit cu schimbări importante pentru cei care beneficiază de bursa monoparentală. Potrivit noilor reglementări, începând cu acest an venitul părintelui reprezintă un criteriu esențial, spre deosebire de anul trecut. De asemenea, studenții vor beneficia și ei de această bursă.

Ministerul Educației anunță noi criterii pentru acordarea burselor monoparentale. Potrivit noilor reglementări, începând de anul acesta venitul părintelui reprezintă un criteriu important pentru cei care vor beneficia de acest tip de bursă.

Elevii și studenții vor putea beneficia de bursa monoparentală în valoare de 300 de lei pe lună doar dacă părinții  realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie. Potrivit noilor prevederi, se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

Menționăm că începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3700 de lei în România, ceea ce înseamnă un venit net de aproximativ 2300 lei. Reamintim că anul trecut, bursa monoparentală nu era conditionata de venit, de pensie alimentară sau custodie exclusivă.

Este important de reținut că școala nu face anchete sociale si nu cere adeverinte cu veniturile parintilor. Potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor în invatamantul preuniversitar 2024-2025, verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face de catre una sau mai multe persoane desemnate de conducerea unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul, a unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate de catre parinte /reprezentantul legal /elevul major, scrie portalinvătamânt.ro. 

Potrivit Metodologiei-cadru pentru acordarea burselor scolare 2024-2025, bursa monoparentală se acordă inclusiv în vacanțe.

Atenție, NU se acordă bursă în vancanța de vară elevii care nu au promovat anul scolar,  la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult de 20 de absente nemotivate/an.

De asemenea, absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat nu vor mai primi bursa monoparentală.

Potrivit noilor criterii, în situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de excelenta, bursa de rezilienta, bursa de merit, bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.

În cazul în care elevul sau studentul are mai mult de 10 absențe motivate medical, se vor prezenta actele pe baza carora se face motivarea absentelor, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului, in scopul restabilirii dreptului la bursa. In situatia in care, in functie de momentul efectuarii platii bursei, nu a fost posibila acordarea bursei in urma motivarii absentelor din luna respectiva, plata acesteia se poate efectua odata cu plata burselor pentru luna urmatoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.