Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea salarii mai mari pentru profesori

Ministrul Educație, Ligia Deca, a vorbit despre reforma în sistemul educațional, subliniind faptul că trebuie redat respectul față de profesori.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat despre reformele necesare în sistemul educațional românesc care urmează să fie implementate.

Printre priorități se numără îmbunătățirea pregătirii cadrelor didactice, modernizarea curriculei și a infrastructurii școlare, precum și asigurarea unei salarizări adecvate pentru profesori, cu scopul de a atrage tinerii absolvenți către cariera didactică.

Un punct important al reformelor este legat de îmbunătățirea salarizării în sistemul educațional și de crearea unui model nou de pregătire practică pentur profesori. Ligia Deca a subliniat că noul masterat didactic se va axa în proporție de 80% pe practică. Așadar, cadrele didactice vor face practică în mai multe școli, pentru a fi capabili să se adapteze mai bine la nevoile variate ale elevilor.

„Cred că reformele or să aducă și un val nou de profesori, mai bine adaptați la sistem și la diversitatea copiilor din sistem. Noul masterat didactic are 80 la sută practică. Și nu într-o singură școală, ci în școli diferite, cu probleme diferite.

Vorbim și despre o salarizare mai bună, ceea ce sperăm noi că va aduce mai mulți tineri, mai mulți absolvenți talentați în sistem, pentru că, până la urmă, drumul unui copil este schimbat major de către cadrul didactic și facem învățământ centrat pe student și pe elev și asta e foarte bine, dar avem nevoie de cadre didactice care să crească și calitatea, și echitatea în sistem”, a spus ministrul, potrivit stiripesurse.ro.

Ministrul Educației a vorbit despre importanța unei salarizări adecvate, considerând că este un factor esențial pentru atragerea celor mai talentați tineri în sistem.

„Ca să avem cei mai buni absolvenți intrând în sistem, avem nevoie de această echivalență salarială. Ne-am apropiat de ea. Creșterea aceasta de 50% pe medie în sistem în ultimul an, să știți că a crescut numărul de tineri care aleg profesia didactică, dacă reușim să combinăm asta cu o pregătire inițială mai bună”, a subliniat Ligia Deca.

Ministra spune că unul dintre primii pași pentru transformarea carierei de profesor este redarea respectului acesetei profesii”, lucru care presupune o salarizare corectă, dar și o recunoaștere a valorii sociale a profesorilor.

Ligia Deca a declarat că, în noua lege a salarizării, se urmăreșre o echivalență între salariile profesorilor și ale medicilor.

„Primul este legat de redarea respectului acestei profesii. Adică trebuie ca profesorii să fie bine plătiți și recunoscuți prin grila de salarizare în societate. De aceea, noi mergem pe ideea că în noua lege a salarizării o să existe o echivalență între salariile medicilor și salariile profesorilor sunt, până la urmă, sistemele de bază”, a declarat Ligi Deca.

Pe lângă salarizare, reforma educației vizează și dezvoltarea unor programe de licență adaptate, care să separe formarea învățătorilor de cea a educatorilor. Astfel, au fost introduse două noi programe de licență: educație timpurie (0 – 6 ani) și pedagogia învățământului primar (clasa pregătitoare – clasa a IV-a).

Formarea este împărțită acum în trei noveluri: la nivelul școlii, la nivel național și la nivel individual.

Totodată, se pune un accent deosebit pe pregătirea profesorilor pentru a gestiona clasele cu copii cu cerințe educaționale speciale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.