Alarmant: Românii plătesc băncilor de patru ori mai mulți bani decât bulgarii pentru un apartament!

Românii plătesc băncilor de 4 ori mai mulți bani decât bulgarii pentru a credita un apartament, arată datele cumulate de un fost director de bancă. Ne atrage atenția asupra acestei situații un fost director de bancă și analist financiar, informează Romaniatv.net.

Românii scot din buzunar de 4 ori mai mulți bani decât bulgarii pentru a face un credit la bancă în vederea cumpărării unui apartament. Acest lucru este arătat de analistul financiar Radu Georgescu, fost director de bancă, care a realizat o analiză comparativă între filialele unei bănci prezentă în România, Bulgaria și Cehia.

Luând exemplul băncii Unicredit, care are filiale în cele trei țări, Radu Georgescu a început să compare dobânzile la creditul ipotecar. A fost șocat să remarce cum dobânda este imensă în cazul unui român, dar suportabilă în cazul unui bulgar sau ceh.

”Un român care ia un credit ipotecar, plătește către banca o dobânda cumulată de 4 ori mai mare comparat cu un bulgar! Am comparat dobânzile la creditele ipotecare de la Unicredit Bank. Românii plătesc o dobândă de 10,06% la creditul ipotecar.”, a precizat economistul.

În cazul cehilor și bulgarilor, situația este una total diferită, deoarece dobânda este mult mai mică.

„Cehii plătesc o dobânda de 4,69% iar bulgarii plătesc o dobânda de 3,78%”, a adăugat fostul director de bancă.

În final, analistul financiar oferă o explicație clară cu privire la prețul total care este plătit de românii ce își fac un credit la bancă în comparație cu cehii și bulgarii.

”Pe scurt: Dacă un român cumpără un apartament de 100.000 euro, plătește în 30 de ani o dobândă către bancă de 229.000 euro. Adică mai mult decât dublu cât este prețul apartamentului. Un bulgar plătește către banca o dobândă de 61.000 euro. Concluzia este că romanul plătește o dobândă cumulată de 4 ori mai mare decât un bulgar.”, exemplifică Radu Georgescu.

Prin urmare, banca va primi cu peste 160.000 de euro mai mult de la un român decât un bulgar pentru un credit de 100.000 de euro făcut pe 30 de ani, preț care este chiar echivalentul a două apartamente.

În încheiere, analistul financiar a precizat că se așteaptă la o implozie a sectorului imobiliar pentru că prețurile practicate sunt deosebit de mari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.