OMS, un nou avertisment dur în privința consumului de alcool

Prejudiciul pe care alcoolul le poate provoca sănătăţii noastre a fost constatat de mai multe ori în ultimele decenii prin studii şi cercetări, dar printre mituri şi credinţe false există încă cei care susţin că o cantitate modestă pe zi poate chiar prelungi viaţa.

Alcoolul este o substanţă psihotropă şi un agent cancerigen de tip 1, iar în Europa cel puţin o persoană din două pare să nu conştientizeze riscurile asociate consumului de băuturi alcoolice.

Datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbesc clar: alcoolul este responsabil pentru unul din 11 decese în Europa şi poate provoca peste 200 de boli, de la infarct la accident vascular cerebral, prin probleme digestive, şi este, de asemenea, un factor de risc pentru cel puţin 7 tipuri de cancer,, inclusiv cancerul mamar, esofagian şi hepatic.

„În Europa, alcoolul este adesea prea ieftin, uşor de disponibil şi foarte mult promovat. Este timpul să recunoaştem impactul său profund asupra sănătăţii”, spune noua campanie OMS, care în octombrie şi noiembrie va împărtăşi date şi informaţii personale, poveşti, evidenţiind experienţele celor din Europa care şi-au transformat viaţa redefinindu-şi relaţia cu alcoolul şi realizând că acesta nu mai are loc în viaţa lor.

„Dincolo de efectele sale fizice, alcoolul contribuie şi la probleme sociale mai ample. Consumul de alcool este un factor-cheie care contribuie la violenţă, inclusiv violenţa sexuală şi bazată pe gen, accidentele rutiere şi alte forme de vătămare care afectează nu numai băutorii, ci şi familiile acestoram comunităţi mai larg”, a explicat dr. Gauden Galea, consilier strategic al directorului regional al OMS pentru Europa şi director al Iniţiativei speciale privind bolile netransmisibile şi inovarea.

Principala problemă, potrivit OMS, este adesea lipsa de informaţii: „Oamenii trebuie să fie împuterniciţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea şi comportamentul lor. Campania „Redefinirea alcoolului” face schimb de informaţii bazate pe dovezi, încurajând indivizii să-şi regândească obiceiurile şi relaţiile cu alcoolul, îndemnând în acelaşi timp factorii de decizie şi autorităţile din domeniul sănătăţii să conducă o schimbare culturală mai largă în modul în care alcoolul este perceput şi reglementat în societate”,

Campania OMS nu se va adresa doar cetăţenilor Uniunii Europene, ci şi autorităţilor şi instituţiilor din domeniul sănătăţii, cerând o reglementare mai strictă a alcoolului: „Avem nevoie de legiuitori care să prioritizeze sănătatea publică”, a conchis Galea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.