Regulamente de ordine interioară, în școli și licee, mult mai stricte pentru elevi!

Conducerile școlilor încearcă să impună disciplina în rândul elevilor prin regulamente de ordine interioară. Acestea stabilesc ce nu au voie să poarte elevii, dar și ce nu le este permis în incinta școlii sau chiar în apropierea unității de învățământ.

După modificarea ROFUIP 2024, școlile au putut adapta regulamentele de ordine interioară după cum au considerat necesar, raportat la colectivul de elevi. Unele licee au reguli mai stricte și chiar sancțiuni care duc până la scăderea notei la purtare. Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție, sunt printre noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025, potrivit edupedu.ro.

De exemplu, la Colegiul I. L Caragiale sunt interzise coafura/machiajul stridente și manichiura extravagantă pantaloni scurți sau tăiați. La 5 atenționări pe modul se scade nota la purtare cu un punct. La același colegiu sunt reguli stricte și în privința ținutei vestimentare, folosirea telefonului mobil în timpul orei sau fumatul

”În Colegiul Național I.L.Caragiale București, codul vestimentar standard este următorul: cămașă/bluză/tricou alb, fără imprimeuri, fără mesaje scrise sau desene; pantaloni lungi / fustă / sarafan /rochie închise la culoare, fără tăieturi și aplicații; sacou/pulover/hanorac închise la culoare, fără desene, fără mesaje scrise sau imprimeuri.

“Sunt interzise: bluze tip maiou, tricou cu decolteu adânc, crop-top, bluze transparente, pantaloni scurţi, pantaloni cu talie joasă cu sau fără curea care lasă la vedere lenjeria intimă,  fuste / rochii / sarafane mai scurte de jumătatea coapsei, pantaloni cu turul lăsat.

Sunt interzise coafura / machiajul stridente precum și manichiura extravagantă”.

În CNILCB, în cazul elevilor care, în timpul orei de curs, manifestă comportamente ce aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic consemnează în catalogul electronic acest fapt, la rubrica „Conduită”, butonul „Adaugă remarcă”/„Selectează motiv nou/ Descrie remarca”. La fiecare cinci atenționări (remarci) pe modul privind folosirea telefonului mobil în timpul orei, fără acordul profesorului, privind comportamentul neadecvat în timpul programului școlar, privind codul vestimentar sau privind fumatul, Consiliul clasei decide scăderea notei la purtare cu câte un punct”, prevede regulamentul intern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.