Cadrele didactice vor primi o primă didactică, anuală, în valoare de 1500 de lei

Sunt veşti bune pentru profesori. Guvernul a promulgat recent o lege prin care dascălii vor primi o primă pentru cariera didactică.

Fiecare dascăl va primi o primă de carieră didactică în valoare de 1500 de lei pe an şi o primă de  carieră profesională, în valoare de 500 de lei. Banii provin din fonduri europene.

Guvernul a decis să acorde prime de carieră didactică şi profesională pentru a-i convinge pe dascăli să rămână în sistem şi să îmbunătăţească pregătirea profesională.

Primă de carieră este primită de tot profesorii din învăţământul preuniversitar și universitar de stat, cadre didactice cu grad de conferențiar, șefi de lucrări/lectori și asistenți universitari,  aflaţi în activitate în anul școlar/universitar 2022-2023.

De prime vor beneficia şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Potrivit legii ce a fost promulgată recent de Guvern, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pe an poate fi folosită pentru cursuri de formare profesională, achiziţionarea de echipamente IT şi pentru cărţi de specialitatte precum şi pentru alte materiale didactice.

Profesorii pot folosi până la 30% din valoarea primei pentru nevoi personale legate de activitatea educațională.

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei pe an, poate fi folosită pentru cursuri de formare şi alte activităţi educaționale necesare pentru îmbunătățirea performanței profesorilor.

Banii vor fi primiţi anual, începând cu luna octombrie 2024 şi vor putea fi folosiţi până în luna octombrie a anului următor.

Acest sprijin financiar este o măsură importantă pentru modernizarea sistemului  educațional și menținerea profesorilor în sistem, într-un context în care provocările din domeniul educației sunt tot mai mari.

Legea prin care a fost aprobată ordonanța de urgență nr. 58/2023, emisă de Guvern în urma grevei profesorilor din mai 2023, privind acordarea primelor didactice și de carieră profesională a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial, vineri, 4 octombrie, la un an și cinci luni de la emiterea ordonanței, potrivit edupedu.ro. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.