Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pune „punctul pe i”: Facturile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta!

Facturile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, deoarece schema de compensare-plafonare rămâne în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Palatul Parlamentului.

Vești bune pentru români înainte de răcirea vremii în România. Românii vor plăti și anul acesta facturi la fel ca anul trecut la curent și gaze, dă asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja. „Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul Burduja, citat de Agerpres.

Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar să reducă din această datorie, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Creţu, la un eveniment de specialitate.

„Se pare că toate premisele sunt foarte bune, aşa că vin eu la final să ridic nişte semne de întrebare. Deci, raportat la pregătirea de iarnă, aşa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problemă din acest punct de vedere. Problema, ca întotdeauna, este aceeaşi: banii, pentru că toată lumea de aici, de la masă, pleacă de la premisa naturală, valabilă şi normală într-o economie: livrezi o marfă, încasezi. Asta ne dorim şi noi de foarte mult timp. Termoficările sau Termoficarea din Bucureşti îşi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc şi eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Creţu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.