O delegație a FMI vine săptămâna viitoare în România!

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va veni în România în perioada 5-8 noiembrie 2024 conform lui Geoff Gottlieb, Reprezentant Regional Senior al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Previziunile instituției monetare internaționale sunt mai rele decât cele din februarie 2024.

O misiune a FMI condusă de Jan Kees Martijn va veni în București între 5 și 8 noiembrie 2024, în ceea ce aceștia descriu ca fiind o vizită regulată a personalului, ce are scopul de a analiza evoluțiile economice și financiare recente, precum și de a actualiza perspectivele macroeconomice.

La ultima vizită, făcută în februarie 2024, FMI a recomandat mai multe modificări fiscale, ce aveau scopul de a corecta deficitul bugetar. De asemenea, FMI s-a pronunțat împotriva taxei pe cifra de afaceri ce a fost introdusă de Guvern și a recomandat introducerea impozitului progresiv pe venit.

În cel mai nou raport intitulat „World Economic Outlook”, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit estimările privind avansul economiei românești în acest an, pe care le-a scăzut la 1,9%, față de 2,8%, cât era prognozat în aprilie. Astfel, după creșterea de 2,1% de anul trecut, avansul economiei va încetini la 1,9% și va urca la 3,3% în 2025.

Previziunile cu privire la deficitul de cont curent al României nu sunt cele mai îmbucurătoare, deoarece FMI se așteaptă ca deficitul de cont curent al României să se agraveze și să ajungă la 7,5% din PIB până la sfârșitul anului, de la un nivel de 7,1% din PIB prognozat în aprilie.

De asemenea, instituția financiară vede o reducere a deficitului de cont curent până la 7% din PIB în 2025, față de 6,8% pe care îi estima în primăvară, precum și o reducere ușoară până în 2029, când s-ar situa la 5,9% din PIB.

Consultările sunt un exercițiu de supraveghere obligatoriu pentru toate statele membre, în baza Articolului IV al Statutului FMI, în urma cărora FMI elaborează un raport de țară. Scopul consultărilor este de a se examina situația financiară și economică la nivelul țării și de a se oferi anumite recomandări în legătură cu politicile monetare, financiare și economice necesare pentru evoluții pozitive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.