Crește numărul românilor care sunt nevoiți să-și ia două joburi!
Tot mai mulți români se plâng că nu mai fac față cheltuielilor lunare și că sunt nevoiți să-și ia câte două joburi. Unii dintre ei ajung chiar să-și dubleze venitul cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă.
Prețurile mari din magazine și facturile uriașe la utilități i-au determinat pe români să-și ia câte două joburi. Conform INS, în 2024 numărul persoanelor care și-au mai luat un al doilea job a fost de 43.300, reprezentând 0,6% din populaţia ocupată.
Tot mai mulți români sunt nevoiți să-și ia și un al doilea job, pentru a putea să supraviețuiască. Astfel, potrivit unui studiu eJobs, aproximativ 44,5% dintre angajați spun că au nevoie și de un al doilea loc de muncă pentru a putea să-și acopere cheltuielile lunare. Mulți dintre români ajung să își suplimenteze veniturile cu 20% până la 50% față de salariul principal, iar unii chiar își dublează venitul lunar cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă.
În România, salariul minim pe economie brut a ajuns la 3.300 de lei, adică aproximativ 2.079 de lei net. Astfel, multe familii și tineri simt nevoia de venituri suplimentare pentru a-și asigura necesitățile de bază sau pentru a pune deoparte pentru investiții majore, cum ar fi achiziționarea unei locuințe.
Majoritatea celor care își iau două joburi sunt persoane fără funcții de conducere și au între 26 și 45 de ani. De asemenea, potrivit studiului eJobs, 56,8% dintre aceștia lucrează în domenii complet diferite de joburile lor principale. Mulți apelează la activități flexibile, precum livrări, transport (de exemplu, Uber și Bolt) sau freelancing, pentru a se putea adapta cerințelor multiple.
Atenție, specialiștii spun că ritmul intens de muncă ar putea afecta sănătate. Deși 73% dintre cei care au două joburi spun că s-ar putea adapta acestui stil de viață pentru o perioadă îndelungată, există riscul de epuizare și dificultăți în menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Mulți ar renunța la al doilea job dacă ar avea un salariu suficient de mare la primul sau dacă sănătatea lor ar fi afectată semnificativ, potrivit România Pozitivă.