Eurodeputatul Maria Grapini s-a întâlnit la Bruxelles cu conducerea Clubului Fermierilor Români: “Am preluat problemele si propunerile lor și le voi transmite comisarului pentru agricultură și Parlamentului European!”
În calitatea sa de membră a comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), dar și de susținătoare ferventă a problemelor cu care se confruntă fermierii români, europarlamentarul Maria Grapini a avut, miercuri, la Bruxelles, o întâlnire cu conducerea Clubului Fermierilor Români.
“Am avut bucuria să am o întâlnire cu conducerea Clubului Fermierilor Români. Am preluat problemele si propunerile lor și, în calitate de membră a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European, le voi transmite Comisarului pentru agricultura și Parlamentului European!”, a precizat, la finalul discuțiilor, eurodeputatul Grapini.
“Discuțiile au abordat teme esențiale precum Mercosur, bunăstarea animalelor și scalarea, la nivel european, a Centrului de Inovare și Formare pe care Clubul l-a lansat în octombrie 2024.
Aceste demersuri sunt cruciale, dat fiind faptul că acum încep discuțiile pentru o regândire a modului în care bugetul anual va fi stabilit și implementat și o regândire a poziției fermierului pe lanțul valoric!”, a menționat, la rândul său, președintelui Clubului, Ștefan Stegariu.
De menționat faptul că, pe aceeași linie de susținere a tinerilor fermieri, eurodeputatul Grapini a transmis, la finele anului trecut, o scrisoare deschisă Comisiei Europene, pe tema rezolvării problemei tinerilor fermieri, în accesarea finanțării.
Potrivit europarlamentarului Grapini, în ultimii ani, fermierii s-au confruntat cu perturbări majore cauzate de dezastre climatice, șocuri pe piețele alimentare, din cauza războiului din Ucraina, și îngrijorări iminente legate de acordul comercial UE-Mercosur. O consecință semnificativă a acestor factori este, a adăugat Maria Grapini, că accesul fermierilor la finanțare a devenit din ce în ce mai dificil, pe măsură ce riscurile din sector au crescut. Mai mult, susține europarlamentarul, fermierii se confruntă cu probleme de lichiditate, după ce au fost nevoiți să facă față perturbărilor repetate.
“Această problemă este resimțită și mai acut de tinerii fermieri, care sunt considerați a avea un profil de risc și mai ridicat din cauza presupusei lipse de experiență; ceea ce face ca aceștia să fie de 2-3 ori mai predispuși să fie respinși de furnizorii de credite!”, a mai spus Maria Grapini.
Având în vedere acest aspect, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei următoarele întrebări:
– Ce măsuri intenționează Comisia să adopte pentru a reduce profilul de risc al tinerilor fermieri, crescând astfel șansele să fie aprobate cererile lor de împrumut și la rate de dobândă mai mici?
– A luat în considerare Comisia crearea unor instrumente financiare destinate furnizorilor de credite Agricole, pentru a-i încuraja să accepte împrumuturile pentru tinerii fermieri și să reducă ratele dobânzilor la aceste împrumuturi, prin scheme precum garanțiile de datorii?