Elon Musk susține că SUA va intra în faliment fără concedierile şi reducerile de cheltuieli anunţate de el!
”Avem un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, iar dacă nu facem ceva cu acest deficit, ţara va intra în faliment”, a declarat Elon Musk.
Miliardarul Elon Musk, numit de către noul preşedinte american Donald Trump la şefia unei Comisii a Eficacităţii Guvernamentale (DOGE), anunţă marţi, la Casa Albă, că, fără tăieri bugetare, Statele Unite se îndreaptă către ”faliment”, relatează AFP.
”Avem un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, iar dacă nu facem ceva cu acest deficit, ţara va intra în faliment”, a declarat Elon Musk, alături de preşedintele republican Donald Trump.
Opoziţia democrată denunţă acţiunile întreprinse de către patronul Tesla, SpaceX şi X, pe care le consideră ilegale, deoarece miliardarul nu are vreun mandat electoral sau vreun portofoliu în Guvern în vederea acestei misiuni.
Preşedintele Rezervei Federale (Fed) Jerome Powell anunţă marţi că ”nu crede” că echipele lui Elon Musk, însărcinat de către preşedintele Donald Trump să dea Washingtonul cu susu-n jos, au încercat să acceseze sistemul instituţiei sale, relatează AFP.
Miliardarul Elon Musk, numit de către şeful statului american la şefia unei Comisii a Eficacităţii Guvernamentale (DOGE), bulversează de câteva săptămâni aparatul federal în numele unei folosiri mai bune a fondurilor publice.
Preşedintele Băncii centrale americane Jerome Powell a fost întrebat marţi, în cadrul audieriii semestriale în Senat, dacă Elon Musk sau colaboratorii săi au ”încercat să acceseze informnaţii şi sisteme protejate” ale Fed, teoretic independentă faţă de Guvern
El a dat asigurări că îi va avertiza pe congresmeni în cazul în care situaţia evoluează. Un pic mai înainte, senatoarea democrată Elizabeth Warren a apreciat că patronul SpeceX şi Tesla a devenit în realitate ”copreşedintele” lui Trump.
Noul Executiv a suspendat toate activităţile unui organ federal de protecţia clienţilor băncilor – Biroul Protecţiei Consmatorilor în Domeniul Financiar (Consumer Financial Protection Bureau, CFPB) – înfiinţat după criza financiară din 2008.
”Dacă CFPB nu este prezent să verifice faptul că marile bănci respectă legea şi că nu-i abuzează pe consumatori, atunci cine va face această treabă?”, a întrebat Elizabeth Warren.
”Nu există alte agenţii federale” care să se ocupe de acest lucru, i-a răspuns Jerome Powell.
El a subliniat că rolul Fed în protecţia consumatorilor se limitează la instituţii cu active în valoare de până la zece miliarde dolari, recunoscând astfel un ”decalaj” între clienţii băncilor modeste şi restul.
Jerome Powell a repetat că nu vede ”nicio urgenţă” să scadă dobânzile-cheie, în măsura în care majoritatea indicatorilor sunt ”pe verde” – în afara inflaţiei, în continuare ”un pic mare”, peste ţinta de 2% a Fed.
Întrebat despre eventualul impact al unor noi taxe vamale impuse de către Donald Trump, el a răspuns că ”nu este treaba Fed să comenteze politica vamală, ci este treaba aleşilor”.