Dan Voiculescu cere unitate politică: „Fără un Acord pentru securitate, România riscă să repete greșelile trecutului”

Profesorul Dan Voiculescu atrage atenția asupra riscurilor majore cu care se confruntă România, în contextul actualelor tensiuni geopolitice, și solicită clasei politice să acționeze rapid și responsabil. Într-o postare publicată pe blogul său, danvoiculescu.net, Voiculescu propune semnarea unui Acord strategic pentru securitatea națională, care să stabilească priorități clare și să unească forțele politice dincolo de rivalități și interese electorale.

Voiculescu subliniază că România trebuie să își consolideze poziția în NATO și UE, să mențină parteneriatul strategic cu SUA și să aloce 5% din PIB pentru apărare până în 2028, ca semn de forță și credibilitate pe scena internațională. Totodată, acesta insistă asupra necesității unei strategii naționale pentru combaterea abuzurilor, menită să recâștige încrederea cetățenilor în stat și instituțiile sale.

În lipsa unui astfel de demers, Voiculescu avertizează că România riscă să treacă printr-un șoc similar celui din 1940, când a pierdut teritorii esențiale. „Nu mai avem timp. Evoluțiile internaționale sunt rapide, iar România nu poate rămâne în urmă. Contează doar România!”, scrie profesorul, lăsând deschisă întrebarea dacă liderii politici vor pune interesul național pe primul loc.

Textul integral al profesorului Dan Voiculescu, pe care il prezentam in continuare, este disponibil pe danvoiculescu.net.

„Trăim un moment istoric, de o importanță fără precedent în ultimii 80 de ani.

Se reconfigurează structural relațiile internaționale.

Analizând obiectiv, detașat de mize politice, cred că, în contextul actual, România are două opțiuni majore:

Planul A

Toate forțele politice responsabile depășesc fricțiunile interne și semnează un Acord strategic pentru securitatea națională care ar putea conține minim trei obiective esențiale:

  1. Calitatea de membru NATO, apartenența la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii esențiali de securitate – doar astfel putem garanta independența, integritatea și prosperitatea României.
  2. Atingerea nivelului de 5% din PIB pentru apărare până în 2028 – doar dacă suntem puternici vom fi respectați atât de aliați, cât și de adversari;
  3. Realizarea și aplicarea unei Strategii naționale de combatere a abuzurilor (fiscale, economice, sociale, administrative) – pentru a restabili încrederea cetățeanului român în stat și în instituțiile democratice, este esențial ca drepturile fiecărui român să fie real protejate.

România are avea nevoie ca acest Acord să fie dezbătut, negociat și semnat în cel mai scurt timp. Evoluția rapidă a transformărilor de pe plan international nu ne oferă mult timp de gândire.

Raportat la Polonia și celelalte state din flancul estic al NATO, suntem deja în întârziere. România nu-și permite să alunece în zona gri și să devina o posibilă monedă de schimb.

Planul B

Principalii actori politici continuă să ignore mișcările tectonice de pe plan mondial, se preocupă doar de mizele politice interne și, mai repede decât ne imaginăm, România riscă un șoc de anvergura celui din 1940 – reamintesc că, în acel an, România a pierdut, înainte să fie implicata direct într-un război, Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Transilvania de Nord, Dobrogea de Sud. Pierderi care, cu doar doi ani mai devreme, păreau imposibile.

Cred că pentru orice român cinstit, rațional și cu adevărat patriot – indiferent de partid, de doctrină, de etichete conjuncturale – nu există decât Planul A.

Și, totuși, care va fi alegerea clasei politice?

Nu mai e timp de rivalități, de lupte de orgolii, de calcule electorale. Nu contează cine face propunerea, cine o accepta primul sau al doilea.

Contează doar România!

Vom afla, în câteva zile, pentru cine contează, cu adevărat, România!”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.