Mii de angajați, concediați la începutul anului 2025!

Disponibilizările au crescut cu 50% în 2024 comparativ cu 2023, afectând sectoare critice precum IT-ul și industria auto. În ianuarie 2025, 2285 de angajați au fost afectați de concedieri colective. Pentru perioada ianuarie-mai 2025 se estimează că 3105 de persoane vor fi disponibilizate.

Disponibilizări pe bandă rulantă în mai multe industrii din România. Mii de oameni au fost deja dați afară.  Iar alte câteva mii de concedieri sunt programate în perioada următoare. Cele mai afectate sectoare sunt industria auto, IT, construcțiile și industria textilă, unde valurile de disponibilizări vin în contextul scăderii comenzilor sau al eliminării facilităților fiscale.

Doar în industria auto, doi mari producători au anunțat concedieri care însumează peste 1.000 de angajați. Concedieri masive au fost însă și în industria IT, care din acest an nu mai beneficiază de facilități fiscale. Potrivit Ziare.com, estimările arată că, în 2025, în diverse sectoare economice, numărul total al concedierilor ar putea depăși pragul de 10.000.

De altfel, un sondaj recent, realizat de PwC România,  arată că ponderea companiilor care previzionează o reducere a numărului de angajați a crescut  la 11% în ianuarie 2025 de la 2% în ianuarie 2024.

Ne uităm acum și la sectoarele unde sunt anticipate concedieri. Se estimează reduceri de personal în retail – 17% dintre companii spun că iau în calcul acest lucru. 45% dintre angajatorii respondenți din sectorul IT și telecom preconizează o reducere a numărului de angajați.Reduceri mai sunt estimate și în industria auto (22%), manufacturieră (15%) și servicii financiare (13%).

Disponibilizările din România au crescut cu aproximativ 50% în 2024, față de anul anterior, arată datele oficiale transmise de autorități la solicitarea Economedia, iar 2025 a început cu noi vești legate de concedieri și mii de angajați au fost anunțați că urmează să își piardă locul de muncă. Sunt afectați angajați de la companii din sectoare care trec prin perioade critice, ca IT-ul sau industria auto, de la producție la firme care produc frigidere sau ștergătoare auto, precum și un șantier naval în care acționar majoritar este statul român. Pentru un tablou cât mai complet, dincolo de anunțurile individuale ale companiilor, Economedia a solicitat datele centralizate de instituțiile cu competențe în acest sector și vă prezentăm cifrele oficiale, disponibile la început de an, cu privire la concedierile colective – de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și de la Inspecția Muncii.

Doar în luna ianuarie 2025, 2.285 salariați au fost afectați la nivel național de disponibilizări, fiind înregistrate 29 de notificări privind decizia de concediere colectivă, conform datelor transmise de Inspecția Muncii.

Iar pentru perioada ianuarie-mai 2025 se estimează că 3.105 de persoane vor fi disponibilizate, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pe baza informațiilor disponibile în această perioadă. Chiar dacă pare mare, cifra e în trendul anilor anteriori, spun reprezentanții instituției, care adaugă și că, pe de altă parte, în piață există peste 30.000 de locuri de muncă vacante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.