Studiu alarmant: Unu din 10 români ar consuma voit medicamente contrafăcute. 12% cred că acestea au efecte mai bune decât produsele originale!
Cei mai mulți dintre români (72%) au încredere că farmaciile autorizate furnizează medicamente autentice, dar aproximativ un sfert dintre aceștia (28%) consideră că inclusiv în astfel de locuri pot apărea produse falsificate, conform unui studiu realizat la solicitarea Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Mult mai îngrijorător, studiul relevă că aproximativ 7% din populație consideră că medicamentele falsificate au mai puține efecte secundare, în timp ce 12% cred că au efecte chiar mai bune decât medicamentele originale.
O mare parte dintre respondenți se așteaptă să regăsească frecvent medicamente falsificate în farmacii online (57%), pe alte site-uri online (70%) sau la vânzători ambulanți (74%).
Studiul “Atitudinile populației României față de medicamentele falsificate”, coordonat de Bogdan Voicu, sociolog și cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, se bazează pe rezultatele unui sondaj reprezentativ la nivel național, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.200 de respondenți, cu o marjă de eroare de maxim ±2,83%.
“Încrederea populației în farmaciile autorizate ca furnizând medicamente autentice este un semnal pozitiv, care validează activitatea OSMR, organizație ce are un rol deteminant în gestionarea sistemului de verificare a medicamentelor. Observăm însă că există și un segment de populație care manifestă rezerve sau scepticism și este de datoria noastră să ne alăturăm autorităților competente care au misiunea principală de a îmbunătăți comunicarea publică pe acest subiect,” a declarat Laurențiu Mihai, director general al OSMR.
Puțin peste jumătate dintre respondenți pot identifica corect măcar patru din șase caracteristici ale medicamentelor falsificate mai arată studiul, care identifică de asemenea o nevoie crescută de informare și în această privință.
Poliția și ONG-urile sunt creditate cu cea mai mare încredere pentru a combate medicamentele falsificate, fiecare atrăgând suportul a câte 50% din populație. Guvernul este cotat la doar 20%, la fel ca personalul medical și spitalele, în timp ce producătorilor de medicamente și farmaciilor li se atribuie un rol minor.
Potrivit studiului, printre principalii factori care pot accentua predispoziția spre consum de medicamente falsificate se numără accesul redus la resurse medicale, credulitatea și permeabilitatea la informare de proastă calitate, lipsa de alfabetizare medicală, educație redusă, expunere la vânzări de suplimente alimentare. În mod interesant, studiul a identificat la persoanele care experimentează afecțiuni dermatologice o predispoziție mai mare de a consuma medicamente falsificate și/sau de a dezvolta un tip de atitudine ce poate conduce la consum.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a conferinței cu tema “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor”, organizată de OSMR si ANMDMR.
La eveniment au luat parte factori decizionali de top din domeniul sănătății, printre care ministrul Sănătății – Alexandru Rafila; președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – Răzvan Prisada; președintele OSMR – Dan Zaharescu; vicepreședintele Parlamentului European – Victor Negrescu (prin mesaj video); reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România – dr. Caroline Clarinval; Kai Mjaanes – director general al Organizației de Verificare a Medicamentelor din Europa (EMVO); Dmytro Lurye – Project Manager în cadrul organizației Medicines for Europe; Davide D’Auria – directorul unității de investigare a infracționalității economice din cadrul Europol; Marius Ștefură – comisar de poliție, Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Radu Gănescu – președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Aceștia au dezbătut rezultatele studiului, împărtășind din propriile experiențe profesionale referitoare la medicamentele contrafăcute.
“ În ceea ce privește autenticitatea produselor comercializate prin intermediul lanțului autorizat, România ocupă un loc bun, iar acest rezultat este datorat și eficienței Organizației de Serializare a Medicamentelor din România. Ne preocupă siguranța medicamentelor în acceași măsură ca accesul la medicamente. Până la urmă, accesul la medicamente trebuie să însemne acces la medicamente sigure. Informarea, educarea publicului sunt esențiale și cred că trebuie să discutăm în viitor mai mult despre cauzele pentru care oamenii apelează la medicamente nesigure. Componentele de informare și educare sunt singurele care pot să schimbe percepțiile”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Informarea și educarea publicului sunt elemente-cheie în combaterea consumului de medicamente contrafăcute. În calitate de autorități, suntem datori să oferim populației mijloacele necesare pentru o mai bună înțelegere a riscurilor pe care le prezintă medicamentele”, a declarat Răzvan Prisada, președintele ANMDMR.
SNVM în anul 2024 – peste 2,8 milioane de pachete de medicamente scanate zilnic. Rata de alerte se menține la 0,02%
Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor din România (SNVM), care a devenit funcțional în anul 2019, este astăzi un succes, cu o medie de 3 milioane de pachete de medicamente verificate zilnic în România. Procentul alertelor generate de Utilizatorii Finali din România în 2024 a fost lunar în jurul valorii de 0,02%, sub nivelul țintă paneuropean de 0,05 %.
Totodată, în anul 2024 a continuat procesul permanent de upgradare prin implementarea a două noi versiuni, mai performante, ale sistemului – 4. 0 și 5.0 atât pentru partea de verificare a medicamentelor cât și pentru partea de rapoarte accesate de către autorități, ultima având România ca țară-pilot pentru lansare.
„Efortul constant al partenerilor din industria farmaceutică – farmaciști, distribuitori, producători – și colaborarea foarte bună cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România duc la funcționarea la parametri optimi a sistemului de verificare a medicamentelor în țara noastră. Doresc să îi felicit pe toți colegii din OSMR pentru seriozitatea cu care și-au asumat misiunea de implementare și menținere a funcționalității SNVM. Putem spune fără ezitare că eforturile lor sunt fundamentale pentru a garanta pacienților români acces la produse originale”, a declarat Dan Zaharescu, președintele OSMR.