Virusul Zika amenință România
Primarii din întreaga ţară au fost avertizaţi încă de acum două luni să stârpească ţânţarii, mai ales în contextul răspândirii virusului Zika din America de Sud. Institutul Naţional de Sănătate Publică a cerut dezinsecţii în toate zonele în care se pot înmulţi insectele.
Pentru că nu există medicamente sau vaccin împotriva infecţiei Zika, medicii ne recomandă să folosim spray-uri contra ţânţarilor şi să evităm zonele cu apă stătută, lacuri, bălţi, mlaştini, mediul propice pentru dezvoltarea ţânţarilor care pot transmite virusul.
Acum alerta este la nivel european: 18 ţări, printre care şi România, sunt pe lista celor cu „risc moderat” de apariţie a virusului Zika. Atenţionarea a fost emisă după ce în nord-vestul Marii Negre au fost găsiţi ţânţari din specia celor care transmit virusul.
Zika poate provoca malformaţii ale creierului la bebeluşii născuţi de mame infectate, dar poate favoriza şi tulburări neurologice în cazul adulţilor.
Cum a ajuns ţânţarul purtător de Zika în ţara noastră?
Organizaţia Mondială are şi o concluzie liniştitoare. Există un risc foarte scăzut de izbucnire a unei epidemii în cel mult 36 de state.