ProEtnica, patru zile de succes la Cetatea Sighișoara

Cetatea Medievală Sighișoara a fost, timp de patru zile, un loc al „nopților albe”, unde sute de turiști români dar și străini au dansat și cântat, alături de artiștii minorităților naționale, și unde au putut totodată asista și la demonstrații ale meșteșugarilor, la expoziții de artă sau viziona filme documentare.

Au avut loc totodată dezbateri și prelegeri pe teme de interes pentru minoritățile naționale susținute de reprezentanți ai instituțiilor de artă și cultură din România, cercetători, dar și de liderii Federației Comunităților Evreiești din România, Uniunii Elene, minorității turco-tătare și ceho-slovace.

Ansambluri și trupe au susținut spectacole care au fost urmărite din piața arhiplină de joi până duminică seara. Cei mai mulți dintre spectatori au preferat să se prindă în horă în piață, uneori alături de artiștii albanezi, turci, greci, bulgari, italieni, croați, ucraineni, maghiari, ruși, lipoveni, polonezi, slovaci, români, romi. Alții au cântat alături de trupele Semnal M sau Bucharest Klezmer Band — formație a cărui repertoriu reunește și redă, prin muzica sa, așa cum spun membrii acesteia, iubirea, ura, fericirea, durerea.

Considerat, de multă vreme, drept cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa, Festivalul ProEtnica — Sighișoara aduce, anual, România în prim-planul atenției celor care urmăresc evoluția vieții culturale din Uniunea Europeană și nu numai, a declarat la final directorul festivalului, Volker Reiter.

„Festivalul, care a ajuns, astăzi, la a XIV-a ediție, consacră, totodată, România drept un model pentru protecția minorităților naționale. Este o manifestare cu totul aparte, care are loc în cetatea medievală Sighișoara, ridicată de etnici germani în secolul al XIV-lea. Am avut în total un număr de peste 600 de participanți. Au participat toate organizațiile minorităților naționale din România și, când implementezi un astfel de proiect, compari la sfârșit rezultatele cu ceea ce ți-ai propus să faci. Și acolo poți să zic că sunt foarte mici abateri, deci noi ce ne-am propus să facem am și făcut. Sper că am atins obiectivul nostru principal — de a consolida pacea interetnică într-o societate democrată și pluralistă prin oferirea minorităților naționale unei voci publice, o agora de prezentare și prin promovarea dialogului intercultural”, a precizat pentru AGERPRES Volker Reiter.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.