Peștera Valea Cetății, o atracție turistică de excepție!
Peștera Valea Cetății Râșnov a fost descoperită în 1949 însă pentru public a fost deschisă abia în decembrie 2010. Peștera este foarte aproape de Cetatea Râșnov la numai 1500 de metri. Pentru a ajunge la peșteră țineți drumul de la Râșnov spre Poiana Brașov și pe partea dreaptă se află o parcare amenajată. Accesul se face din parcarea de pe drumul naţional Poiana Braşov-Râşnov după 450 de metri de parcurs relaxant cu piciorul prin carstul împădurit al rezervaţiei naturale Valea Cetăţii. Din parcare se merge pe jos 15-20 de minute. Există 2 drumuri de acces la peșteră: unul pe un drum plin de trepte și celălalt paralel cu primul însă drept și foarte ușor de parcurs.
Lăculeţele ce oglindesc formaţiuni enigmatice perfect modelate de apă şi aer înconjoară o impozantă sală Catedrală care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide ochilor un tavan de poveste cu volute şi arce de calcar de un alb cum rar poţi vedea în lume.
Intrarea în peșteră este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. La grupuri mai mari de face reducere, biletul ajungând în acest caz 8 lei. Pentru asta se cumpără o fișa de la casă de bilete pe baza căreia se face accesul în peșteră. În turul peșterii sunteți însoțiți în permanență de un ghid care vă va da detalii și vă va răspunde la orice întrebare legată de peșteră.
Turul durează 20 de minute timp în care aveți parte de o experiență senzațională. La un moment dat toate luminile din peșteră se sting (de asemenea și telefoanele mobile,cameră video, foto etc) timp în care se face liniște totală pentru a asculta sunetele din peșteră. În plus în peșteră puteți vedea numeroase stalactite, stalacmite, un cal sculptat în calcar precum și multe alte formațiuni.
Pentru amatorii de speologie se poate face un tur speologic în tunelurile peșterii cu echipament professional și însoțit de un speolog profesionist.
Aproape în fiecare sâmbătă seară în jurul orei 17:00 în Sala Mare a peșterii se ține un concert susținut de Academic Clarinet Cvartet (Filarmonica Brașov).
Temperatura în peșteră este foarte scăzută motiv pentru care se recomandă ca vară să vă luați haine mai groase. Traseul pe care vă veți deplasa în peșteră este construit din plastic întărit cu fibre de sticlă și este foarte rezistent.
În plus la ieșirea din peșteră puteți să vă opriți și pentru o aventură cu tiroliana. Prețul este de 10 lei iar traseul lung de 30 de metri permite trecerea de pe un deal pe altul.
Descoperită în 1949…
Peştera Valea Cetatii a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa si producand o imensa viitura pe valea Fundata, bolovanii antrenati de aceasta putand fi si acum vazuti in lungul vaii !
În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin această deschidere.
Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetatii în 1958 şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m.
În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare.
În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la aceasta data, pestera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diversilor vizitatori.
Din data de 22.02.2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la aceasta data, procesul de deteriorare a formatiunilor ramase neatinse a fost din fericire stopat, incepandu-se demersurile pentru amenajarea pesterii prin folosirea de tehnologie de ultima generatie. Pestera a fost deschisa spre vizitare de catre public in Decembrie 2010 dupa o munca titanica de restaurare si amenajare.
Pestera a fost amplasata la 825 m altitudine, cu o lungime de 958 m. Are o sala principala ce atinge o inaltime de 20 m si o suprafata de 2.500 mp, din care se desprind galerii secundare mai mici. In timp, aici au aparut numeroase infiltratii de apa dispuse pe intreaga retea de galerii.