Caravana SMURD „Fii pregătit” a ajuns în Capitală!
Caravana SMURD „Fii pregătit”, care instruiește populația din toată țara pentru a face față situațiilor de urgență, a ajuns la București, ea urmând să rămână în Capitală până duminică.
„Sperăm să reducem un pic intervenția și să învățăm populația cum să se protejeze, cum să prevină și cum să acționeze într-o situație de urgență, astfel încât să transformăm un caz tragic într-un caz de succes din care salvăm o viață. Ideea caravanei este ca să avem un centru mobil cu care ne deplasăm în localități — în orașe, în zonele rurale — pentru a oferi populației pregătire în primul ajutor, pregătire în modul de comportament în cazul situațiilor de urgență. Poate în viitor vom introduce și alte module de simulatoare — cum se stinge un incendiu cu un stingător și așa mai departe — care vor permite, de la copil la adult, să învețe cum să acționeze și cum să reacționeze în cazul situațiilor de urgență”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, informează Agerpres.
El a precizat că centrul mobil operat de IGSU face parte integrantă din programul de pregătire a populației și că acesta va ajunge în total în 20 de localități.
Până în prezent, caravana a fost prezentă în Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Focșani, Mamaia, Mangalia, Saturn-Venus, Sibiu, Oradea, Târgu-Mureș și urmează să ajungă în Buzău, Piatra Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău.
„Până acum au fost informați aproximativ 4.000 de oameni. Planul nostru este ca anul acesta să atingem cifra de 7.000 de persoane. Pentru dezastre și pentru situații de urgență trebuie să fim pregătiți. Dacă nu suntem pregătiți, devenim vulnerabili. Vulnerabilitatea face ca noi să suferim mai mult în cazul unui dezastru. Un astfel de concept o să ne ajute să reducem vulnerabilitatea populației și să o pregătim mai bine. Reacția populației este pozitivă față de caravană. Există și posiblitatea programării pe internet pentru a vizita caravana. Cei care au vizitat până acum caravana sunt adulți — 56%, copii — 28%, adolescenți — 10%, bătrâni — 7%”, a susținut secretarul de stat.
În opinia sa, proiectul va avea un impact major mai ales în zona rurală.
Raed Arafat a anunțat că, în luna octombrie, va fi lansat la Cluj un proiect, sub forma unui joc, care să îi învețe pe copii comportamentul la dezastre.