„Aurul și argintul antic al României”, la Piatra Neamț
În perioada 21 septembrie – 30 octombrie 2016, expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României” va fi prezentată la sediul Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț (Piatra Neamț).
Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, între care şi instituţia gazdă, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
Vernisajul expoziției are loc astăzi, 21 septembrie, ora 17.00.
Complexul Muzeal Județean Neamț a contribuit atât cu piese din metal prețios, cât și cu artefacte de o valoare artistică excepțională, realizate din lut si cupru, reprezentative pentru spațiul și perioada căreia îi aparțin. Printre acestea se numără artefacte eneolitice, vechi de aproape 7.000 de ani, unice prin măiestria realizării lor. „Vasul cu suport și colonete” descoperit în cunoscuta așezare de la Izvoare, vasul-suport denumit sugestiv „Hora de la Frumușica”, „Soborul zeițelor” de la Poduri sunt doar o parte dintre piesele emblematice care au luat naștere din mâinile olarilor cucutenieni.
Descoperirile comune, dar mai ales cele de prestigiu din acropola și necropola de la Brad ne spun că pe terasa Siretului s-a aflat, începând din eneolitic, dar excelând în epoca dacică clasică, un centru de putere. Liderii acestei comunități și-au etalat obiectele de prestigiu, din aur sau cupru, argint sau bronz, făcându-și cunoscută autoritatea.
Mărturii ale priceperii artiștilor antici, piesele prezentate în cadrul expoziției vorbesc despre realități politice ale vremii lor, despre însemne ale aristocrației expuse cu fală, despre putere și faimă.
Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 și, până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, iar acum Piatra Neamţ. Coordonatorii expoziţiei sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şeful biroului Tezaur Istoric din cadrul MNIR.