Ziua Mondială a Turismului
Turism accesibil pentru toţi înseamnă crearea unui mediu propice pentru toată lumea, fie dacă călătorim, fie dacă stăm acasă. Cu mai mult de 1.2 miliarde de oameni care călătoresc în străinătate, în 2015, turismul a generat venituri de 1.5 miliarde de dolari şi a devenit un sector economic puternic, un paşaport către prosperitate şi pace şi o forţă transformatoare care îmbunătăţeşte viaţa a multor milioane de persoane.
Când călătorim, cunoaştem oameni, locuri şi idei noi şi ni se schimbă percepţia despre lume,pe măsură ce o vedem mai mult. Totuşi, pentru mulţi călătoria poate fi un proces dificil. Se estimează că 15% din populaţia lumii are o dizabilitate, 1 miliard de oameni neputându-se bucura de privilegiul de a cunoaşte alte culturi, natura sau de a trăi emoţia plecării într-o călătorie pentru a explora locuri neştiute.
Accesibilitatea pentru toţi trebuie să se afle în centrul politicilor de turism şi a strategiilor de business, nu doar ca un drept al omului, ci şi ca o mai mare oportunitate de piaţă – spune secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului Taleb Rifai, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului 2016.
Copiii, seniorii sau alte persoane cu cerinţe speciale încă întâmpină obstacole în privinţa informării, a unui transport eficient sau a unui mediu în care să poată călători uşor şi cu toate tehnologiile moderne, cei care au dizabilităţi legate de văz, auz, de mobilitate sau cognitive sunt încă lăsaţi în urmă, în multe destinaţii turistice.
Cu o populaţie tot mai îmbătrânită, fiecare dintre noi va fi beneficiarul, mai devreme sau mai târziu, a accesibilităţii universale în turism. De Ziua Mondială a Turismului 2016, să ne reamintim că toţi cetăţenii lumii au dreptul de a experimenta încredibila diversitate pe care o oferă planeta – adaugă secretarul general OMT.
Toate ţările, dar şi toate industriile, sunt invitate să promoveze accesibiltatea pentru toţi, în privinţa mediului fizic, al sistemelor de transport, facilităţilor şi serviciilor publice, dar şi a informaţiilor şi canalelor de comunicare, pentru a avea un turism responsabil şi sustenabil.
Începând din 1980, în 27 septembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Turismului, data fiind aleasă pentru a marca adoptarea, la 27 septembrie 1970, a statutului Organizaţiei Mondiale a Turismului – agenţia ONU care se ocupă de problemele referitoare la turism. Organizaţia colectează şi colaţionează informaţii statistice privind turismul internaţional şi publică topuri cu privire la gradul de creştere a turismului la nivel global, regional sau naţional.
Scopul OMT este de a promova dezvoltarea durabilă a turismului şi de a încuraja cele 156 de ţări membre să maximizeze efectele şi beneficiile economice, sociale şi culturale ale turismului şi să minimizeze impactul negativ asupra mediului înconjurator şi culturii locale.
Pentru a promovara turismul durabil, Organizaţia Mondială a Turismului propune în fiecare an o temă de mare importanţă şi actualitate, în 2016, tema este Turismul accesibil pentru toţi.
În 2015, tema a fost Un miliard de turişti, un miliard de oportunităţi, iar în anii anteriori Turismul şi Dezvoltarea Comunităţii, Turismul şi Apa, Turismul şi energia regenerabilă, Turismul – un liant între culturi sau în 2010 – Turismul şi biodiversitatea.