„La drum cu tata”, o premieră remarcabilă!
Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu a declarat duminică, la premiera națională a lungmetrajului său de debut, „La drum cu tata”, că ea a crescut cu povestea ilustrată în film, aceasta fiind, de fapt, experiența tatălui său, în 1968, în perioada Primăverii de la Praga.
„Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-au dus în RDG cu familia. Primul lucru de care au fost întâmpinați au fost tancurile rusești. Au ajuns în acel lagăr, cum am povestit în film. După câteva zile de frică a venit un secretar de la Ambasada României din Berlinul de Est”, a spus Anca Miruna Lăzărescu, informează Agerpres.
Pentru întoarcerea în țară, românilor din respectivul „lagăr” li s-a emis câte o viză de tranzit prin RFG. „Tatăl meu a trebuit să ia decizia în 48 de ore dacă se întoarce înapoi în țară. Și tatăl meu a luat această decizie măreață (…). În zilele alea chiar a crezut că Ceaușescu ar putea fi următorul Dubcek (liderul cehoslovac la momentul Primăverii de la Praga — n.r.)”, a mărturisit regizoarea.
Pentru a spune poveștile din film cu acuratețe, Anca Miruna Lăzărescu a apelat la persoane ce au trăit experiența „lagărelor” din Germania în acea perioadă. Printre cei intervievați de echipa filmului s-a numărat și exploratoarea Uca Marinescu, a precizat realizatoarea de film.
Lăzărescu a vorbit și despre modurile în care filmul „La drum cu tata” a fost receptat de publicul din diferite țări. Dacă în Germania publicul a râs cu poftă în sala de cinema, în Rusia proiecția a fost întâmpinată cu tăcere, a povestit ea.
„În iulie am avut premiera mare la Munchen și doar 24 de ore mai târziu la Moscova. Nu a putut să fie o diferență mai mare. La Munchen s-a râs foarte mult . (…) La Moscova nu s-a râs deloc. Eram în sală și eram destul de nervoasă. Credeam că subtitrările nu sunt bune sau că filmul nu e plăcut, dar a fost exact contrariul (…). Am întrebat: ‘Ce se întâmplă, de ce nu râdeți?’ și o doamnă s-a ridicat și a spus ‘În 1968 am invadat Cehoslovacia. Acum doi ani am anexat Crimeea. Filmul ne arată că nu suntem foarte departe'”, a spus Anca Miruna Lăzărescu.
Proiecția „La drum cu tata” de duminică, de la CinemaPro, a fost cuprinsă în programul festivalului de film pentru copii și tineri KinOdiseea. Lungmetrajul de debut al Ancăi Miruna Lăzărescu va rula în cinematografele românești din martie anul viitor.
Acțiunea filmului „La drum cu tata” are loc în 1968, la Arad. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil însă luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda.