Business România vrea să câștige pariul unificării mișcării patronale!
La Clubul Parlamentarilor a avut loc Conferința de lansare a Confederației Patronale BUSINESS ROMÂNIA. Scopul afirmat al Confederației este acela de a contribui la unificarea mișcării patronale din România în scopul realizării unei voci reprezentative și coerente în plan intern și internațional.
Confederația Patronală Business România s-a constituit în luna noiembrie 2016 ca un răspuns la provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din România. Noua confederație patronală îsi propune să reprezinte interesele antreprenorilor din România fără discriminare între capitalul străin sau autohton, fără discriminare între intreprinderile mari și cele mici, fără disciminare între diversele sectoare de activitate ale economiei.
În cuvântul său, președintele FEPACHIM, Cezar Ioan Corâci, a spus :” Credem că România are nevoie de măsuri orientate către dezvoltarea antreprenorială ca unică metodă de dezvoltare economică și de reducere a sărăciei și disiparitatilor, credem că o voce patronală puternică este singura în măsură să propună soluții sustenabile pentru dezvoltarea economică durabilă a României.”
La conferința de presă au participat:Ioan Cezar Corâci – Președinte FEPACHIM, Octavian Crețu – Președinte ROMAQUA GROUP, Iulian Drăgunoiu – Presedinte S.C. DIMAR SRL, Elena Laslu – Președinte FEPIMEDIU, Irina Mirela Manole – Presedinte FEPIMM, Mihai Păsculescu – Presedinte FEPAIUS, Alexandru Todericiu – Presedinte EXPORT-CLUB, Mircea Vescan – Presedinte FedePEG. Werner Braun – Președintele CLUBUL ECONOMIC GERMAN BRAȘOV care își anunțase prezența la eveniment a absentat, din cauza obiective, mașina în care se afla domnia sa fiind implicată într-un accident ușor.
În luările de cuvânt, toți cei prezenți au vorbit despre necesitatea înființării unei confederații patronale credibile, puternice, reprezentative și respectată în România, dar și în Europa.Privindu-i și ascultându-i pe cei prezenți, raportându-ne inevitabil la logica, argumentele și vastele cunoștințe privind realitățile economice și nu numai, ale României ultimilor 27 de ani, prezentate de aceștia nu poți să nu te întrebi cum este posibil ca mișcarea patronală să nu fie, la finele anului 2016, una respectată, apreciată și (de ce nu?) temută de guvernele postdecembriste, indiferent de coloratura lor politică.
M-au impresionat toți cei de la prezidiu: Octavian Crețu (patronul imperiului Romaqua Group, cu luări de cuvânt pertinente, pliate pe realitățile acestor ani tot mai tulburi, un profesionist, un patriot până la urmă, care continuă să creadă și să se lupte pentru capitalul autohton și care a făcut pentru capitalul autohton mai mult decât Guvernele Boc și MRU la un loc! ), Cezar Ioan Corâci ( același fin analist, același lider care trage după el tot ceea ce este bun în mișcarea patronală), Iulian Drăgunoiu (realist, lucid, dornic să pună umărul la crearea unei mari mișcări patronale), neobosita Irina Manole (la fel de bătăioasă și incisivă ), Alexandru Todericiu (omul care știe, poate, cel mai bine cât de importantă este pentru România o voce patronală credibilă și puternică), Mihai Păsculescu și Mircea Vescan (cu un discurs argumentat și cu o logică imbatabilă, dar și cu soluții realiste ) și nu, în ultimul rând, Elena Laslu (cu luări de cuvânte extrem de bine fundamentate! ).
România, mișcarea patronală, aveau nevoie de o confederație patronală nouă, precum Business România. Chiar dacă nu toți cei prezenți la lansarea Business România sunt (încă) membri ai confederației, sunt convins că o confederație patronală nouă, cu membri marcanți, recunoscută pe plan european și internațional- care poate și trebuie să strângă în jurul său celelalte confederații patronale, sau, mai corect, tot ce este mai bun și mai reprezentativ din interiorul acestora- este singura soluție viabilă pentru sutele de mii de patroni mici și mari din România.
Orgoliile nu mai au ce caută în această nouă construcție patronală, mai ales că drumul acesteia către Business Europe -cea mai reprezentativă confederație patronală de la nivel european, confederație în care România, din păcate, nu este reprezentată- este unul mult mai facil decât ar crede unii. Vremea confederațiilor patronale de familie, fără reprezentativitate, care sunt bagatelizate de factorul politic și guverne și care nu sunt invitate la masa deciziilor europene, trebuie să ia sfârșit! Sunt convins că Business România va deveni, într-un viitor nu foarte îndepărtat, membru plin al Business Europe. Iar mișcarea patronală din România își va recăpăta respectul/aprecierea atât în România, cât și în afara granițelor țării.
Și asta, repet, doar in condițiile în care confederațiile patronale existente renunță la orgolii și decid să-și subordoneze orgoliile și antipatiile reciproce dintre diverși membri/patroni unui țel național și anume unificarea mișcării patronale. Pentru că până la urmă o mișcare patronală unită, puternică, credibilă, recunoscută inclusiv în afara granițelor României reprezintă un avantaj uriaș pentru toți oamenii de afaceri din România. Care vor fi reprezentați de o voce puternică, capabilă să le apere interesele.
Iulian Badea