Primarul Timişoarei vrea să introducă “taxa pe paragină”
Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, vrea să introducă o „taxă pe paragină” pentru clădirile din oraş aflate în stare avansată de degradare şi pentru terenurile invadate de vegetaţie, sperând ca astfel proprietarii să îşi îngrijească imobilele şi terenurile, transmite corespondentul Mediafax.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că a constatat că în oraş, dar şi în ţară sunt „o mulţime” de terenuri neîngrijite şi de clădiri degradate şi că doreşte ca la Timişoara, cel puţin, să fie introdusă o „taxă pe paragină”. „Constatăm că în Timişoara – dar putem face aceeaşi constatare şi în ţară – o mulţime de proprietăţi, terenuri şi clădiri, ajunse pe mâna unora şi altora, de o manieră care naşte semne de întrebare, sunt lăsate în paragină. Imaginea oraşului este afectată puternic de clădirile în paragină, unele chiar în curs de a se prăbuşi, altele prăbuşite, dar cu părţi din ziduri rămase. La fel este valabil pentru terenuri. Vedem terenuri pe care nici măcar nu şi le împrejmuiesc proprietarii, sunt pline de bălării. Vreau să introducem taxa pe paragină. Am făcut o tentativă de introducere a taxei pe turnuleţ, nu s-a putut, doresc acum să introducem taxa pe paragină prin care să apară creanţe fiscale pentru cei care nu sunt în stare să îşi valorifice proprietăţile”, a afirmat Nicolae Robu.
Primarul a spus că nu rezolvă nimic dând amenzi proprietarilor, doarece aceste amenzi sunt atacabile în instanţă şi se prescriu în trei ani. „Dacă nu sunt în stare să îşi pună în valoare aceste proprietăţi, indiferent cum le-au obţinut, trebuie să plătească. Dacă ne limităm la amenzi, acestea sunt atacate în instanţă, iar după trei ani sunt prescrise”, a explicat el.
Întrebat cum va fi încadrată această taxă, Robu a spus că nu există în Codul Fiscal o ”taxă pe paragină”, dar că neîngrijirea proprietăţilor afectează mediul înconjurător.”Avem în lucru această idee. Există o posibilitate de încadrare pentru că se afectează şi mediul. Nu există o rubrică în Codul Fiscal cu titlul de paragină, evident, dar există alte reglementări care pot fi încadrate acestei situaţii pentru că ele produc afectări ale mediului, ale sănătăţii oamenilor, ale aspectului oraşului”, a spus Robu.
Întrebat, de asemenea, ce valoare va avea această taxă, Nicolae Robu a afirmat că valoarea va fi cât se poate de ridicată. „Valoarea va fi cât se poate de ridicată pentru că altfel nu are niciun sens. Doresc să fie o măsură care să îi determine pe proprietari să îşi cureţe terenurile şi să îşi îngrijească imobilele. Vom pregăti detaliile de aplicare”, a afirmat Robu.
El a mai spus că o parte dintre clădirile degradate din oraş aparţin Primăriei Timişoara, dar că instituţia face tot ce îi stă în putinţă să le renoveze. El nu a putut preciza însă care este numărul clădirilor degradate care aparţin Primăriei.
În anul 2012, primarul Nicolae Robu a vrut să introducă „taxa pe turnuleţ”. Această taxă ar fi urmat să fie plătită de cei care şi-au construit ilegal turnuleţe pe imobile, dar nu a putut fi aplicată deoarece nu s-a găsit o bază legală.