Rezistența la medicamentele antimicrobiene, alarmantă!
Rezistența la medicamentele antimicrobiene manifestată de bacteriile de la om, animale și din alimente se menține la un nivel ridicat în Uniunea Europeană (UE), a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA) într-un raport dat publicității miercuri, informează AFP.
”RAM (rezistența la antimicrobiene — n.r.) constituie o amenințare serioasă la adresa sănătății publice și a celei animale”, se arată în comunicat. În acest sens, EFSA amintește că bacteriile rezistente sunt răspunzătoare de circa 25.000 de decese în fiecare an în spațiul UE.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis a anunțat pentru vara aceasta un nou plan de acțiune ”în vederea coordonării viitoarelor măsuri destinate reducerii propagării fenomenului”, se menționează în raportul anual.
În special nivelul de rezistență a bacteriei Salmonella la mai multe medicamente antimicrobiene este foarte ridicat, atenționează EFSA. Însă, experții notează că rezistența la medicamentele antimicrobiene de mare importanță utilizate pentru tratarea cazurilor grave de infecție cu Salmonella rămâne scăzută. Salmoneloza, boala cauzată de aceste bacterii, ocupă locul al doilea în topul celor mai frecvente cazuri de toxiinfecție alimentară în UE.
”Utilizarea cu prudență a antibioticelor în medicina umană și veterinară este extrem de importantă pentru a face față provocării impuse de rezistența la antimicrobiene. Cu toții avem o responsabilitate pentru a ne asigura că antibioticele continuă să funcționeze”, susține Mike Catchpole, director pentru cercetare în cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).