Telefoanele inteligente creează dependență!
Telefoanele inteligente dau dependenţă. E o realitate despre care avertizează mulţi specialişti. Acum, un fost antreprenor din celebra Silicon Valley dezvăluie că nu este o întâmplare. Suntem dependenţi pentru că asta vor cei care creează aceste dispozitive.
Tristan Harris, creator de conţinut, filosof şi antreprenor, a fost supranumit de o parte a presei „conştiinţa din Silicon Valley„.
Într-un interviu pentru emisiunea „60 Minutes” a vorbit despre tehnicile folosite de industria tehnologiei pentru a ne face dependenţi de telefoanele inteligente.
Tristan Harris: „De câte ori îmi verific telefonul, e ca şi cum aş juca la jocuri de noroc, şi mă întreb ‘Oare azi ce primesc?’. Este un fel de a controla minţile oamenilor şi de a crea un obicei„.
Recompensele la care se referă Harris sunt simple like-uri pe reţele de socializare, emoticoanele din mesajele text sau numărul celor care ne citesc postările.
El oferă şi un exemplu de program special creat pentru a încuraja dependenţa: „Snapchat este cel mai popular serviciu de mesagerie în rândul adolescenţilor. Aşa că au creat opţiunea ‘streaks’, care îţi arată numărul de zile consecutive în care ai schimbat mesaje cu cineva. Sunt copii care când pleacă în vacanţă sunt atât de stresaţi să nu-şi piardă ‘şirul’, încât dau parola prietenilor să le menţină scorul cât sunt plecaţi. Inevitabil, voit sau nu, aşa modelează gândurile, emoţiile şi acţiunile oamenilor. Tehnologia nu este neutră. Creatorii vor să o folosiţi într-un anumit mod şi pentru cât mai mult timp posibil. Pentru că aşa fac bani„.
După ce lucrat în Silicon Valley, Tristan Harris este acum liderul unei mişcări intitulate Time Well Spent, cu scopul de a trage atenţia asupra felul în care dispozitivele mobile pot afecta calitatea vieţii individului şi a societăţii în general.