Prezența în fața comisiilor parlamentare de anchetă, obligatorie!

Deputaţii au adoptat, marţi, modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit cărora comisiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în Guvern sau în administraţia publică, neprezentarea în faţa comisiei putând atrage urmărirea penală.

„Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cuoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza în care se formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă parlamentară”, potrivit proiectului de hotărâre adoptat de Camera Deputaţilor, citat de mediafax.ro.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mood corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută la art. 267 din Codul Penal, prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor, în forma adoptată de plen.

De asemenea, comisia parlamentară poate „invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului” şi care acceptă să fie audiată.

„Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de robă pe care el deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă”, potrivit sursei citate.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitatea sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca „obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului” şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Modificările aduse Regulamentului au fost apobate cu 171 de voturi „pentru”, 98 „împotrivă” şi o abţinere.

Majoritatea PSD-ALDE a votat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, împotriva propunerii preşedintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, de abrogare a cvorumului pentru comisii, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat public că nu susţine această propunere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.