MS susține suprataxarea produselor carbogazoase
Ministerul Sanatatii confirma ca suprataxarea produselor cu continut mare de zahar “este o masura care si-a dovedit eficienta in multe tari”!
Urmare a cererii sale de suprataxare a produselor cu continut mare de zahar, Colegiul Pacientilor a primit raspuns din partea Ministerului Sanatatii.
Conform acestui raspuns, Ministerul Sanatatii confirma ca aceasta abordare este folosita cu succes in mai multe tari cum ar fi: Danemarca, Franta, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Mexico, Norvegia, USA si este in curs de implementare in Marea Britanie, Spania si Portugalia, precum si faptul ca exista recomandari din partea OMS pentru aplicarea unor astfel de masuri.
Ministerul Sanatatii mentioneaza la finalul raspunsului catre Colegiul Pacientilor:
“In concluzie, remarcam ca suprataxarea este o masura care si-a dovedit eficienta in multe tari“. In acelasi document, Ministerul Sanatatii sugereaza efectuarea unui studiu de impact pentru evaluarea posibilelor implicatii socio-economice inaintea luarii unei decizii.
Colegiul Pacientilor, prin directorul sau executive, dna. Angela Pernes: “Insistam ca aceasta masura sa nu fie tergiversata si cerem Ministerului Economiei sa coopereze cu Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, pentru efectuarea acestui studiu in regim de urgenta”.
Suntem convinsi ca producatorii de astfel de produse vor face presiuni ca aceasta lege sa nu fie pusa in aplicare sau intarziata cat mai mult, dar atragem atentia ca problemele generate de aceste produse vor insemna costuri din ce in ce mai mari pentru sistemul medical aflat oricum intr-un deficit major de finantare.
“În România, în anul 2014, existau 1 530 250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet. Incidenta naţională a Diabetului Zaharat este de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de vârstă 20-79 de ani este de 17 285. În ţara noastră, cheltuielile anuale pentru un pacient cu Diabet Zaharat se ridica la 490 dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11 144 dolari / pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10 592 dolari / pacient diabetic/ an. Incidenţa Diabetului Zaharat de tip 1 la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani este de 5,4 la 100.000. România nu isi permite astfel de cheltuieli, de aceea trebuie actionat acum” a declarat dl. Cristian Sas, presedintele Asociatiei.
Majoritatea romanilor descopera tarziu ca au diabet sau alte boli critice din cauza lipsei fondurilor pentru analize si investigatii, ajungand de multe ori sa ia un tratament gresit care le agraveaza boala.
Spitalele din Romania sunt supraaglomerate de pacienti care ajung acolo in stadii avansate ale bolii sau doar pentru a face analize si investigatii ce ar putea fi efectuate in ambulatoriu daca ar exista fonduri.