Silvicultorii, la ceas aniversar! Performanțe remarcabile la Romsilva!
Sute de silvicultori, de la Regia Națională a Pădurilor –Romsilva și ocoalele silvice private, s-au reunit, pentru a doua oară împreună, de această dată la Băile Felix, pentru a sărbători Ziua Silvicultorului.
La cea de-a 27-a ediție a Zilei Silvicultorului au participat secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Istrate Ștețco, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, Gabriel Stanciu, președintele Consiliului Județean Bihor, Sándor Pásztor, membri ai Parlamentului, silvicultori, membri ai sindicatelor din sectorul forestier și parteneri din industria forestieră.
Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât, în aceste zile, directorul general al RNP-Romsilva, Ciprian Pahonțu, a împlinit un an de când deține această importantă funcție. În context, acesta a precizat, succint, câteva elemente definitorii privind evoluția Romsilva în această scurtă perioadă.
De altfel, în cazul managementului lui Pahonțu vorbesc cifrele/indicatorii de performanță realizate/ți în acest prim an de mandat. De altfel, la finele anului 2016, Romsilva și-a depășit cifra de afaceri programată (108%), realizându-se un profit brut de 160% față de profitul programat pentru anul trecut.
Actualul management al Romsilva a acordat o importanță deosebită creșterii calității lucrărilor silvice și aplicării prevederilor amenajamentelor silvice. Concret, pe anul 2016, vorbim de 14.570 ha program, din care 8640 ha regenerări naturale și 5930 ha împăduriri, realizările la capitolul “regenerarea pădurilor” fiind de 16.421 ha (113%). Depășiri ale țintelor asumate s-au realizat și în cazul lucrărilor de îngrijire în arborete tinere (107% ).
Planul de management al directorului general a pus un accent deosebit și pe resursa umană, implementându-se, printre altele, un sistem eficient de evaluare a performanței angajaților Romsilva.
De altfel, Ciprian Pahonțu (susținut de echipa din jurul său și mă refer, în special, aici la directorii Codruț Bîlea, Liviu Pavel și Octavian Anghel ), a avut performanțe remarcabile și în privința asigurării unei dezvoltări durabile a Regiei, sporirii contribuției Romsilva la creșterea calității vieții, conservării biodiversității ecosistemelor forestiere și protecției mediului, dar și creșterii competenței profesionale a angajaților Regiei.
Nu trebuie uitată, însă, contribuția esențială a directorilor de Direcții Silvice, a miilor de angajați din țară, cei care au făcut, prin prestația, volumul uriaș de muncă, profesionalismul și implicarea lor, posibilă atingerea/depășirea acestor indicatori de performanță asumați de actuala conducere executivă a RNP-Romsilva.
De asemenea, au fost încheiate acorduri de parteneriat cu autoritățile locale pentru stabilirea volumului de lemn de foc pe care RNP se angajează să îl asigure pentru comunitățile respective. Au fost încheiate parteneriate cu comunitățile locale pentru asigurarea utilizării resurselor și a serviciilor oferite de pădurile proprietate publică a statului. A fost demarat un amplu program de educație forestieră, fiind în context crescută suprafața pădurilor cu rol de recreere.
Un alt pariu câștigător al lui Ciprian Pahonțu este elaborarea unei strategii de comunicare a cărei implementare a început prin transparentizarea activității Romsilva, în principal prin afișarea tuturor informațiilor de interese pe pagina web, dar și prin întărirea activității de comunicare și lansarea de canale de comunicare de tip social-media. Imaginea lipită Romsilva, este în prea multe cazuri, una nemeritată. De altfel, acuzele și diversiunile unor așa-zise ONG-uri, gen Agent Green, care nu urmăresc altceva decât prejudicierea imaginii Romsilva în ochii cetățenilor și, implicit, obținerea de fonduri consistente pentru a mima, pe salarii consistente, apărarea pădurilor, trebuie să primească oreplică pe măsură. Pentru că acest tip de diversiuni, minciuni și atacuri fățișe la adresa Romsilva urmăresc, evident, decredibilizarea Regiei.
Din păcate, în anul 2017 sunt (încă) mulți români care nu știu că RNP-Romsilva mai deține doar jumătate din pădurile statului român, restul fiind retrocedate. Orice tăieri ilegale din pădurile privaților sunt prezentate ca defrișări (un cuvânt care provoacă coșmaruri în rândul românilor) iar acuzațiile se îndreaptă la unison, în marea majoritate a cazurilor, nemeritat, către angajații Romsilva.
Tot respectul pentru Asociația Administratorilor de Păduri, însă, aici sunt problemele majore, prea puține dintre ele rezolvate sau ținute sub control de reprezentanții acestora.
Ca și cunoscător al realității de la RNP-Romsilva consider că Romsilva are dreptul la o imagine corectă. Nu una imaculată, pentru că și aici sunt probleme și nu puține, însă, una corectă, pliată pe realitate. Cine greșește trebuie să plătească, însă nu ai dreptul să arunci cu lături în întregul corp silvic, unde lucrează mii de profesioniști deo probitate morală greu de combătut. Sunt convins, însă, că ONG-urile vor continua să atace Romsilva. Din motive evident…
Decizia directorului general, Ciprian Pahonțu, de a întări în perioada următoare comunicarea și transparența este lăudabilă. Pentru că acest “război” cu minciuna și manipularea trebuie câștigat cât mai rapid! Sau măcar, consecințele trebuie minimizate!
Ciprian Pahonțu a avertizat, de altfel, în finalul discursului său că își dorește mai mult de la subordonații săi:
“Chiar dacă rezultatele tehnice şi economico – financiare ale regiei, pentru perioada la care ne raportăm sunt bune, este clar că nu trebuie să ne culcăm pe lauri!
Ştim cu toţii că, angajaţii regiei nu au răspuns, în egală măsură, la realizarea indicatorilor de program, la fel cum ştim că realizările înregistrate, pentru unele activităţi sunt încă departe de potenţialul real existent la nivelul unităţilor teritoriale şi al regiei în ansamblul său. Şi acelaşi lucru îl putem spune şi în ceea ce priveşte responsabilitatea profesională, iar acolo unde este cazul şi managerială, care ne-a caracterizat în această perioadă.
Societatea solicită din ce în ce mai multe de la păduri, din punct de vedere social și cultural: atractive pentru populația urbană sau spațiu de desfășurare a activităților pentru populația rurală, pădurile permit desfășurarea activităților recreative sau benefice pentru sănătate și reprezintă un patrimoniu cultural important. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva este pregătită să facă față noilor provocări și să asigure responsabil livrarea capacităților multifuncționale ale pădurii”, a precizat Ciprian Pahonțu.
Adam Crăciunescu, apel la unitatea silvică
Un discurs foarte bun l-a avut și fostul directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu. Crăciunescu a punctat pe cât de elegant, pe atât de eficient, vorbind despre necesitatea refacerii și consolidării corpului silvic românesc. Fostul director general al RNP a vorbit despre unitatea silvică și despre capacitatea/obligația Romsilva de a contracara atacurile unor ONG-uri la adresa corpului silvic.
„Dar acum când suntem toți împreună, un singur corp silvic trebuie să avem puterea de a contracara aceste agresiuni la adresa pădurii, agresiuni care sunt împotriva personalului silvic. Pădurarii au fost mereu la datorie și au fost frustrați de foarte multe drepturi în toată perioada de activitate și ca atare merită o imagine corectă. Denigrarea corpului silvic este de neconceput”, a precizat Crăciunescu.
Fostul director general al Romsilva a clarificat, încă o dată, scandalul blocajului creat, artificial, de ASFOR în anul 2015, privind licitațiile de masă lemnoasă. Întrebarea lui Crăciunescu privind evoluția ulterioară a prețului la lemn, evident retorică, a arătat, încă o dată, faptul că nu Romsilva a fost cea vinovată de situația explozivă de atunci și cei care au încercat să compenseze lipsa de performanță în actul managerial cu lemn mai mult și mai ieftin pe piață. „Menirea Romsilva este de a administra durabil pădurea”, a subliniat Crăciunescu, care a adăugat că discuțiile dintre asociațiile profesionale din domeniu și Romsilva sunt indispensabile.
Nu în ultimul rând, Crăciunescu a precizat că Societatea Progresul Silvic trebuie resuscitată în beneficiul silvicultorilor și nu în beneficiul unui consiliu ales pe viață.
La finalul acestei zile, dedicată miilor de silvicultori, nu am putut să nu observ că timpul petrecut în mijlocul acestei mari familii a trecut mult prea repede. Trebuie amintit aici și directorul Direcției Silvice Bihor, Adrian Jurcău, organizatorul acestei zile festive care i-a reunit pe toți cei care administrează și apără pădurile României și care a fost o gazdă ireproșabilă.
„La mulți ani, tuturor silvicultorilor din România!”. Mulți, prea mulți dintre ei, anonimi pentru milioanele de români, administrează, cu riscuri uriașe, pădurile României. Nu cer respectul nostru, ci vor doar să fie lăsați să-și facă treaba. Pentru că sunt convins, iar cazurile sunt numeroase, că la Romsilva “cine greșește, plătește!”
Însă nu voi fi niciodată de acord cu manipulări de doi lei, cu acuze nefondate, cu atacuri mizere la adresa unor oameni care încearcă să-și facă, și își fac al dracului de bine, meseria.
Iulian Badea