Facilități fiscale pentru companiile IT

Companiile IT cu vechime, care nu fac parte din categoria Start-Up, vor beneficia de facilități fiscale de la 1 iulie 2017, chiar dacă nu realizează un produs final software, însă trebuie să justifice realizarea unor venituri de 10.000 de euro/programator/an, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.

Potrivit ministrului, decizia de reintroducere a unui nou prag financiar pentru companiile care nu sunt în categoria Start-Up-urilor a fost luată ‘pentru a evita oportunismul sau pentru exclude din aria de aplicabilitate companii care se declară că ar produce software, deși nu fac asta’.

‘Am reintrodus un nou prag financiar pentru companiile care nu sunt în categoria Start-Up-urilor pentru a evita oportunismul sau pentru exclude din aria de aplicabilitate companii care se declară că ar produce software, deși nu fac asta, și am păstrat facilitatea pentru companiile care nu au vechime mai mare de un an fiscal. Aceste companii care sunt, practic, nou înființate și încă nu au finalizat un an fiscal în întregime să poată beneficia în continuare de facilitate fără să trebuiască să aibă venituri din această activitate. Acestor companii nu li se aplică acest prag de 10.000 de euro venituri (aduse de către fiecare programator prin produsul realizat, n.r.). Vă dau și un exemplu: să presupunem că se înființează o companie în acest moment care va beneficia de această facilitate fiscală. La sfârșitul acestui an, compania respectivă nu trebuie să facă dovada că a produs 10.000 de euro/programator. Anul viitor, în 2018, la fel nu trebuie să facă această dovadă, ci abia din 2019, când trebuie să demonstreze că are veniturile respective. În cazul companiilor de profil mai vechi existente pe piață, este obligativitatea de a face această dovadă’, a explicat ministrul Comunicațiilor.

Acesta a adăugat că Ordinul ‘nu face altceva decât să definească ce înseamnă activitatea de creație programe pe calculator, iar facilitatea este dată prin Legea Finanțelor Publice, unde se scrie că activitatea de creație este scutită de scutită de impozit pe venit, în cazul programatorilor, iar activitatea de creație programe de calculator se definește prin Ordinul comun al celor patru miniștri (Comunicații, Educației, Muncii și Finanțelor, n.r.)’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.