Premier controversat în Kosovo
Fostul comandant de gherilă Ramush Haradinaj a preluat sâmbătă șefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul executiv rezultat din alegerile legislative desfășurate în iunie.
Potrivit televiziunii publice kosovare RTK, noul cabinet, prezentat de o coaliție de centru-dreapta formată din patru partide, a fost aprobat cu 61 voturi pentru și o abținere, într-un legislativ compus din 120 de membri.Deputații opoziției au părăsit sala de ședințe, de aceea nici nu s-au înregistrat voturi contra.
În discursul de asumare a mandatului, Haradinaj, acuzat de justiția sârbă de crime de război, s-a adresat parlamentarilor nu doar în limba albaneză, ci și în sârbă, și a promis că va căuta să sporească încrederea între cele două popoare, a informat stația regională N1, preluată de EFE.
„Pentru statul nostru este foarte importantă consolidarea ordinii și a legii. Kosovo se confruntă cu riscuri vechi și noi, precum terorismul global”, a spus noul premier. El a subliniat dificila situație economică din Kosovo, cu o corupție ridicată la toate nivelurile, dar și eforturile ce trebuie făcute pentru îmbunătățirea educației și sănătății publice.Haradinaj a declarat că obiectivul Kosovo este integrarea în NATO și UE și a promis că va face tot ce este posibil pentru a reuși progrese în aceste procese de integrare euroatlantică. În acest context, el a precizat că „dialogul cu Serbia nu are alternativă”. Omul de afaceri Behgjet Pacolli este ministru de Externe în noul guvern, în timp ce Durat Hodza va gestiona portofoliul integrării în UE.
Kosovo pune astfel capăt unei crize politice ce a ținut-o blocată timp de aproape trei luni, în urma dificultății partidelor de a forma un guvern stabil după alegerile din 11 iunie.Acordul de guvernare s-a concretizat săptămâna aceasta, când Noua Coaliție Kosovară (AKR) a omului de afaceri Behgjet Pacolli a acceptat să se alăture alianței naționaliste PAN, câștigătoarea alegerilor. Această alianță este constituită din trei formațiuni conduse toate de foști luptători de gherilă: Partidul Democratic din Kosovo (PDK), Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) și Inițiativa pentru Kosovo (Nisma).
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru „nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei”, care va continua să insiste asupra necesității ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetățenilor sârbi, potrivit Agerpres.
Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, președinte al AAK, este o figură foarte populară și influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004. Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaște.
Președintele kosovar Hashim Thaci îl desemnase joi în funcția de premier pe Ramush Haradinaj, fost membru al gherilei etnicilor albanezi din Kosovo care a luptat împotriva forțelor sârbilor în războiul din 1998-1999, numirea acestuia trebuind aprobată de Parlament.