Copiii trebuie învățați să stea cu spatele drept!

Copiii trebuie învățați în familie și la școală să stea cu spatele drept, afirmă dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică, adăugând că un ghiozdan mai greu poate duce la tulburări de mers și cu siguranță determină durere de spate, dar în niciun caz scolioză.

El spune că cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică (65%), care apare în special la fete, în perioada preadolescenței, informează Agerpres.

„Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale. Cazurile ușoare sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesită tratament chirurgical, sunt rare. Sunt foarte mulți copii cu deformări minore ale coloanei, dar foarte puțini dintre aceștia vor dezvolta scolioză progresivă. Statisticile spun că între 1,5 și 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, dar scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie, au numai 0,2-0,3%. Cea mai frecventă scolioză este cea idiopatică (65%), care apare în special la fete, în perioada preadolescenței, și se asociază cu puseul prepubertar de creștere”, explică medicul.

„Când spun factori de mediu nu mă refer la poziția din bancă de la școală sau purtarea unui ghiozdan greu. Posturile vicioase nu înseamnă scolioză și nu au tratament medical, ci educațional. Așa cum bunicile sau străbunicile noastre mergeau la pension unde învățau pe lângă alte lucruri importante și cum să-și controleze ținuta, așa și copiii noștri ar trebui să fie educați, în familie și la școală, să stea cu spatele drept. Postura vicioasă a copilului reprezintă o problemă de educație. Un ghiozdan mai greu de 15% din greutatea corporală poate duce la tulburări de mers și cu siguranță determină durere de spate, dar în niciun caz scolioză”, adaugă medicul.

Referindu-se la factorii favorizanți ai scoliozei, el spune că există un anumit tip de profil sagital, așa numitul spate plat, care poate contribui la apariția scoliozei. Acest tip de profil reprezintă o moștenire genetică și nu poate fi influențat, mai spune Alexandru Thiery.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.