Maria Grapini, moderatorul unui “cvartet” european, vital pentru industria farmaceutică!
Miercuri, 27 septembrie, în PE, co-preşedintele Intergrupului pentru IMM-uri, românca Maria Grapini a moderat o dezbatere îndelung aşteptată de mediul medical internaţional: Stimularea IMM-urilor, prin scutirea de Certificatul Suplimentar de Protecție (SPC). Umanista Maria Grapini a reuşit să-i pună faţă în faţă pe toţi actorii implicaţi în acest subiect vital pentru industria farmaceutică: Comisia Europeană ,Parlamentul European, producătorii şi distribuitorii.
La evenimentul din PE au participat nume importante: directorul general al DG Grow al Comisiei Europene, Lowri Evans, directorul general al Asociației Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, reprezentanți ai industriei farmaceutice, consilieri din partea reprezentanţelor permanente si ai cabinetului preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
În cadrul discuţiilor, au fost prezentate efectele si beneficiile scutirii de Certificatul Suplimentar de Protectie, atât de producători, cât şi de distribuitori.
În discursul de deschidere, umanista Maria Grapini a insistat pe necesitatea adaptării legislaţiei UE la cerinţele prezente din domeniul crucial pentru industria generică şi a produselor biosimilare. Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete
“Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie a politicii industriale a UE. Europa trebuie să-și stimuleze industria și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) cu un cadru legislativ adecvat, ca un factor-cheie pentru relansarea investițiilor, susținerea creșterii economice și crearea de locuri de muncă. IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei europene. Acestea reprezintă 99% din totalul întreprinderilor din UE, iar 2000 sunt înregistrate oficial la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)! Este crucială investiția într-o industrie inteligentă, inovatoare și durabilă. Sectorul farmaceutic, în sensul său global, care include atât producătorul original, cât și producătorii generici și biosimilari, este unul dintre cele aflate in cea mai mare expansiune in Uniunea Europeană. El contribuie continuu la susținerea vieții de zi cu zi, prin găsirea de medicamente care salvează viața, atât pentru cercetarea medicamentelor noi, cât și pentru reformularea celor vechi. În plus, acest sector creează mii de locuri de muncă, susține creșterea, investește în exporturi și înființează IMM-uri care se află pe teritoriul UE”, a spus moderatorul evenimentului, Maria Grapini.
Europarlamentarul PPU-sl a explicat complexitatea subiectului SPC, în care, pe de o parte, producătorii de medicamente generice și biosimilare sunt pentru scutirea de certificat de protecție suplimentara deoarece astfel pot produce pe teritoriul UE, nefiind permisa producerea atât pentru stocare, cât si pentru exportul în țările în care SPC-ul a expirat deja sau are o durată mai scurtă sau unde nu există protecție, iar, pe de altă parte, inventatorii se tem de faptul că certificatul de protecție suplimentară nu va avea un impact semnificativ în dezvoltarea producţiei.
“Vă mulţumesc pentru prezenţa la această dezbatere importantă pentru IMM-urile din Europa, care au nevoie să fie mai puternice și globale. Este importantă colaborarea cu Comisia, pentru lansarea unei propuneri legislative, în conformitate cu evaluarea de impact a inițiativelor de introducere a unei renunțări la fabricarea SPC în Europa, cu scopul de a remedia aceste efecte neintenționate ale certificatului”, a conchis românca Maria Grapini.