Romașcanu, asaltat de tema politizării presei

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, spune că este sunat ”de ambasadele străine” și întrebat despre subiectul politizării presei din România.

„Nu se poate să fii inamovibil și nu înțeleg și mă sună ambasade, mă sună cancelarii. ‘Domne, ce faceți? Politizați presa?’ ‘Nu, nu e presa. E AGERPRES și nu o politizăm, ci încercăm, până schimbăm legile toate, și 41 și a AGERPRES, să găsim o cale de principiu — că n-are nimeni, nimic cu dl. Giboi — ca cine este director pus de stat să poată fi și demis”, a declarat ministrul Romașcanu, vineri, la Adevărul live.

El a mai spus că „deranjul foarte mare” al conducerii Agenției începe să-i „sune fals”.

„Și tot acest deranj foarte mare începe să-mi sune fals. (…) Deci, repet, este gonflat. Până la un punct l-am înțeles, mi-am dat punctele de vedere. Am dat comunicate, speram că ajung la toate urechile. Continuăm, escaladăm, ne ducem, demisia ministrului, retragerea legii din Parlament. E prea mult și nu mai sună natural. Nu sunt fan al teoriilor conspirațiilor, dar e prea mult”, a adăugat Romașcanu.

Într-o Scrisoare deschisă către ambasade, Directorul General al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Ion Giboi, semnala intenția de „modernizare” a instituției pe care o conduce printr-un proiect de lege menit să creeze mai degrabă „un birou de presă extins pentru partidul de guvernământ decât o agenție națională de presă modernă și funcțională”.

„Însă un semnal de alarmă a fost tras când ‘modernizarea’ a început cu un proiect de lege prin care se dorea demiterea directorului general. Opiniile publice exprimate de către directorul AGERPRES, de către Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, de Federația Europeană a Jurnaliștilor, de Alianța Europeană a Agențiilor de Presă și ActiveWatch nu i-au descurajat pe inițiatori. O declarație publică a principalului inițiator al proiectului de lege, Lucian Romașcanu, actualul Ministru al Culturii în Guvernul României, a subliniat determinarea lui de a ‘moderniza’ AGERPRES, și, alături de TVR și SRR, transformarea mass-mediei publice în „organisme profesioniste de comunicare ale statului român”. O organizație nu poate fi modernizată fără ca activitatea sa să fie înțeleasă. Mai mult decât atât, bunul simț dictează ca organizația ce va fi modernizată să fie consultată înainte ca modificările să fie făcute. În final, o organizație nu se poate moderniza fără criterii cuantificabile. În fapt, pare că Ministrul Culturii caută mai degrabă un birou de presă extins pentru partidul de guvernământ decât o agenție națională de presă modernă și funcțională”, se arată în textul scrisorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.