Cauzele diabetului zaharat
Diabetul zaharat, boală care afectează aproximativ 800.000 de români, este cauzat de deficitul relativ sau absolut al insulinei sau ineficiența acestui hormon, afirmă dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureș.
Potrivit acesteia, creșterea glicemiei peste valorile normale este o caracteristică a afecțiunii.
Din cei aproape 800.000 de bolnavi de diabet zaharat înregistrați oficial în România, majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viață modern. La fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat există cel puțin o persoană care nu a fost încă diagnosticată, susține Irina Muntean, informează Agerpres.
”La nivel mondial, conform celei de-a 7-a ediții a Atlasului Diabetului, 1 din 11 adulți, adică 415 milioane de persoane, au diabet, majoritatea de tip 2, ponderea celor cu diabet zaharat de tip 1 (forma autoimună a bolii, insulino-dependentă) fiind de 5-10%. Europa are cea mai mare incidență a copiilor cu diabet de tip 1, în 2015 fiind cunoscuți 140.000 copii cu vârsta 0—14 ani și se estimează, pentru această vârstă, o creștere cu 21.500 de noi cazuri/an. Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări sunt declarați 782.430 pacienți tratați (cu insulină și alte antidiabetice), dintre care 3.529 copii insulinodependenți și 239.660 pacienți insulinotratați, majoritatea având diabet zaharat de tip 2, patologie considerată secundară stilului de viață modern. La fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat mai există cel puțin o persoană cu diabet (încă) nediagnosticată. Debutul diabetului de tip 2 este asimptomatic, boala fiind frecvent depistată odată cu complicațiile sale”, arată Irina Muntean.
În context ea subliniază importanța analizelor medicale și respectarea controalelor periodice.
”Insulina are rolul de a introduce glucoza în celule, pentru a fi metabolizată și a genera energia necesară tuturor funcțiilor organismului. Insulina este o substanță vitală, lipsa ei ducând la dezechilibre hidro-electrolitice și metabolice majore și chiar deces. Există mai multe forme de diabet zaharat: secundar altor patologii sau tratamente, gestațional (apare la femei în cursul sarcinii și în majoritatea cazurilor dispare după naștere), de tip 2 (caracterizat prin lipsa de eficiență a insulinei și insulinorezistență, care poate fi indusă de sedentarism, obezitate, dislipidemii, steatoză hepatică — consecințe ale stilului de viață nesănătos) și de tip 1 (forma autoimună, a cărei cauză este necunoscută, deficitul de insulină proprie este sever și evoluează într-un timp relativ scurt spre dependența totală de insulină exogenă)”, mai spune Irina Muntean.
Diabetul zaharat tip 1 poate să apară la orice vârstă, însă incidența cea mai crescută este în copilărie și mai ales în preajma pubertății, de aceea în trecut era denumit ”diabet juvenil”.