Sala Unirii din Alba Iulia va fi reabilitată!
Sala Unirii din Alba Iulia, clădirea în care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, va intra de săptămâna viitoare în reabilitare, urmând să fie redeschisă la 1 Decembrie 2018, atunci când se va sărbători Centenarul Unirii, a declarat, joi, pentru Agerpres, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.
De menţionat că Sala Unirii în sine nu va fi închisă deocamdată pentru public, ea putând fi vizitată şi în următoarele săptămâni, perioadă în care se va face amenajarea de şantier şi se va lucra mai mult în exterior sau în alte încăperi, după cum a menţionat directorul general al Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
„Sala Unirii va putea fi vizitată o perioadă, atâta timp cât se va lucra la exteriorul clădirii. Câteva luni din 2018, ea va putea fi vizitată şi se va redeschide la 1 Decembrie 2018”, a afirmat, la rândul său, Gabriel Rustoiu.
Acesta a subliniat că expoziţia de etnografie nu va mai fi la Sala Unirii, ea urmând să fie dedicată strict actului de la 1 Decembrie 1918. „Expoziţia de bază va cuprinde momentele premergătoare Marii Uniri şi va fi cu totul altceva. Vom avea şi săli de expoziţii temporare, precum şi o mansardare într-o aripă a Sălii Unirii. Practic, cei care ne vor călca pragul vor vedea o cu totul altă Sală a Unirii, aşa cum a existat ea la 1922 (când clădirea a fost modificată – n.r.)”, a afirmat Rustoiu. El a adăugat că va exista şi o componentă de multimedia.
Directorul general al MNU a precizat, de asemenea, că va fi repusă la locul său şi vechea pictură pe pânză pe suport de lemn, cu Galeria Voievozilor, realizată în urmă cu aproape o sută de ani de pictorul francez Pierre Bellet şi care a fost redescoperită în urmă cu câţiva ani într-un depozit al muzeului. Aceasta a fost restaurată între timp de specialiştii de la Brukenthal.