Somnul insuficient, implicații asupra sănătății
A dormi puţin nu are doar implicaţii grave asupra sănătăţii, ci şi asupra funcţionării genelor şi poate reduce speranţa de viaţă. Este ceea ce avertizează cercetători în tulburările de somn care au participat la Madrid la un simpozion asupra acestei patologii, organizat de Fundaţia Ramón Areces de la Instituto de Investigaciones del Sueńo (IIS), relatează EFE.
Diego García-Borreguero, directorul ISS şi responsabil al studiului, a explicat că studiile asupra tulburărilor de somn au început de abia în deceniul ’70. De-a lungul timpului tot mai multe studii au relevat importanţa odihnei şi mai ales consecinţele grave pe care le are lipsa somnului asupra sănătăţii.
„Tulburările de somn sunt un factor de risc care provoacă tot felul de afecţiuni precum obezitatea morbidă, diabet, boli neurologice sau imunologice, printre altele”, este de părere Diego García-Borreguero. Prevalenţa tulburărilor de somn este foarte ridicată în ţările occidentale, a avertizat el. „Noile obiceiuri de viaţă ale societăţii moderne reduc timpul de odihnă al persoanelor iar acest deficit cronic de somn afectează un procent foarte mare de populaţie” a subliniat expertul.
La rândul său, cercetătorul Paul Franken, de la Center for Integrative Genomics din cadrul Universităţii Lausanne (Elveţia), a subliniat că este esenţial să se arate cât de important este să ne odihnim corect şi să se determine factorii implicaţi în acest proces şi de ce variază de la un individ la altul. „Unii funcţionează perfect cu patru ore de somn, în timp ce alţii au nevoie de nouă ore”, a explicat el.